Традиционните псувни увеличават издръжливостта на болка с до 1/3, докато по-меките алтернативи нямат такъв ефект.

Учени, ръководени от психолога Ричард Стивънс от университета в Кийл, който направи фундаменталното откритие за псувните и болката още през 2009 г., пробваха какъв ефект имат в подобна ситуация новоизковани от тях думи, имитиращи попържни.

Доброволците, които тестваха меките варианти с ръце потопени в ледена вода, бяха категорични, че те са по-малко ефикасни от традиционното мръснишко изригване.

"Думите, които измислихме, определено не послужиха за намаляване на болката. Най-добрата опция си е традиционната псувня", призна д-р Ричард Стивънс.

Още от най-ранна възраст започваме да свързваме псувните с много стресови ситуации. Знаем също, че тези думи са забранени, обясни психологът.

"Тези силни емоции не могат да бъдат имитирани от новоизковани псувни", каза д-р Стивънс.

Новите "мръсни" думи - на английски език "twizpipe" и "flouch", са измислени с помощта на лингвисти, така че да напомнят за нецензурни, но да са приемливи в добро общество. Доброволците са оценили традиционните псувни като един и половина пъти по-емоционални от новите думи, съобщиха в. "Дейли стар" и в. "Мирър", цитирани от БТА.

"В жаргона има повече от 1000 псувни, но винаги има място за още. Новата дума трябва да е релевантна, полезна, изобретателна и по възможност остроумна. Псувнята не идва отникъде. Тя трябва също да е привлекателна за хората, така че да бъде изстреляна в широкия езиков свят", коментира лексикографът Джонатън Грийн, който е автор на специализиран речник за сленг