Офис служителите, които работят прави, изгарят едва девет калории на час повече от седящите, съобщи Прес асосиейшън, позовавайки се на британско изследване.

Учените от университета на Бат казаха, че резултатите от изследването им поставят под въпрос идеята хората да работят прави, за да отслабват.

Девет калории на час са равни на енергията от стръкче целина. Ако човек иска да изгори изпитото сутринта капучино, ще трябва да стои прав 20 часа.

"Много хора вече осъзнават вредата от продължителното седене за здравето и могат да изберат бюра за правостоящи. Те трябва да знаят обаче, че макар и да е полезно човек да стои повече прав, не могат да очакват драстични промени в теглото си - каза д-р Хавиер Гонсалес от екипа. - Ако искат да отслабнат, трябва да увеличат физическата си активност и да променят начина си на хранене".

Учените са изследвали метаболитната скорост у 46 здрави мъже и жени. Те е трябвало да лежат, да седят или да стоят прави, за да бъдат направени измервания и да бъде преценено колко калории са изгорили