Рибари любители са уловили гигантска риба скат с дължина 4 м и тегло 180 кг в река Меконг, съобщи АФП.

Скатът е върнат във водата, след като е измерен и претеглен от присъстващи учени от проекта "Чудесата на Меконг". Рибата е уловена случайно миналата седмица в провинция Стунг Тренг, когато поглъща много по-малка риба, закачила се на въдицата им.

Сладководната риба скат е застрашена заради прекомерния риболов, замърсяването и свиването на хабитата й. Тя е защитен вид.

Река Меконг е една от най-дългите в Азия (4250 км). Биоразнообразието в нея е най-голямото в света след това в р. Амазонка. В Меконг живеят над 1000 вида риби. Някои от тях са огромни, като гигантската риба-котка или гигантската мряна, които могат да надхвърлят 300 кг. На места реката е дълбока повече от 80 м и според специалистите в нея може да се крият още по-големи екземпляри.

Тя "е изпълнена с невидими и скрити екосистеми", заяви в комюнике Зеб Хоуган, американски биолог от университета на Невада и директор на проекта "Чудесата на Меконг", финансирана от САЩ. Мегонг е жизненоважна за хиляди в Югоизточна Азия. Тя и фауната й обаче са застрашени от десетките язовири, построени от Китай, Лаос и Камбоджа не само по нея, но и по притоците й. Замърсяването също предизвиква тревоги. Пластмасови късчета са извадени дори от най-дълбоките зони, както и изоставени от рибари мрежи, в които още могат да попаднат риби.

Снимка: iStock/Getty Images