На покрива на кметството в албанската столица Тирана лесбийките Алба Ахметай и Едлира Мара проведоха в неделя неофициална сватбена церемония - символичен акт, който се надяват да насърчи правата на ЛГБТ+ общността в консервативната балканска страна, предадоха Ройтерс и БТА.

Агенциите допълват, че гостите са хвърляли бели венчелистчета, докато двойката, облечена в бели рокли, е вървяла към олтара с изглед към историческия център. Когато церемонията приключила, те се целунали и прегърнали тригодишните си дъщери близначки. 

Еднополовите бракове не са позволени в Албания, чието население е предимно мюсюлманско. Бракът на двете албанки няма да бъде признат от държавата, но двойката, която е бракосъчетана от двама британски пастори, иска да изпрати послание. "Обществото ни е много патриархално и хомофобско", каза Ахметай пред Ройтерс преди церемонията. "Това е нещо, което ни принадлежи, защо обществото трябва да се намесва?"

Три етажа по-надолу полицията охранява входа на сградата в случай на протест. Когато сватбата е обявена в социалните мрежи ден по-рано, публикацията е залята с език на омразата. "Болни хора", пише един. "Трябва да горите в ада", коментира друг.

View this post on Instagram

A post shared by Sofra Community (@sofralgbtqia)

Докато по-голямата част от Западна Европа е предприела стъпки към брачно равноправие, в голяма част от Централна и Източна Европа правата остават ограничени. Съседна Гърция наскоро прие закон за еднополовите бракове. Косово, което също е с предимно албанско население, обмисля легализирането на еднополовите съюзи скоро. Мюсюлманските и християнските лидери обаче имат голямо влияние в Албания и са против такава промяна.

Според доклад на Европейския съюз от миналата година около 40 процента от албанската ЛГБТ+ общност е съобщила за инциденти, основани на дискриминация. Само за една пета от тях е съобщено в полицията.

На 10 февруари и двете младоженки Мара и Ахметай пиели кафе с дъщерите си в кафене в Тирана, когато получили съобщение във "Фейсбук", в което пишело, че ще получат куршум "по средата на челата си" със снайпер, ако отново се появят в това кафене. "Страхувах се да вървя по тази улица с дни... в съзнанието ми опасността все още е налице", разказва Мара.

Двете жени все пак отиват в съда, за да бъде признато правото им на съвместно родителство. Ако това не се случи, планират да пренасочат случая си към Европейския съд по правата на човека в Страсбург. "Няма да спрем да се борим. Дъщерите ни заслужават и двете да бъдем в официалните им документи", казва Мара, която е биологична майка на момичетата.

"На тези, които са против брака, ще кажа, че нищо няма да се промени, земята все още се върти. Албания ще продължи да бъде бедна и замърсена", отбелязва Джени Карай, активист за правата на ЛГБТ+ общността, чиято партньорка е хванала букета по време на сватбеното тържество.