Планинският колоездач Борислав Йорданов, който преди по-малко от две години постави не един, а два лични рекорда със скоростно преминаване на маршрута "Ком - Емине" от петък е с нов рекорд. Този път трасето е "Рила - Родопи" - 440 км с 12 000 м положителна денивелация, което той преодоля успешно за рекордните 2 дни, 4 часа и 39 минути, и само с общо 2 часа и 45 минути сън.

Вижте снимки >>

"Велоносен поход Рила - Родопи" стартира на 17 юли (сряда), сутринта, от "Боровец", и приключи на 19 юли (петък), по обяд, на крепостта "Мезек" - с рекорд! В тези два дни рекордьорът - велоносец бе с поддържащ екип на колоездачен клуб "Велораптор", чийто член е и той самият. Екип от общо 10 човека се грижиха за него през цялото време, а част от тях (пейсърите) изминаха трасето заедно с него, но на смени.

През всичките километри и препятствия по пътя - Борислав нямаше нито едно падане и определи маршрута "Рила - Родопи", като едновременно тежък, но и забавен за преодоляване! На финала - крепостта "Мезек", Борислав сподели: "Рила - Родопи" по нищо не отстъпва на "Ком - Емине" - една идея е по-кратък, но е също толкова труден. Имахме близки срещи с глигани, влакове и мнооого храсти - направо храсталясахме. Но през цялото време се чувствах добре подготвен и в кондиция, и мисля че се получи страхотно приключение и забавление - и за мен и за целия екип!"- добавя с усмивка той.

Така се получи и за всички последвали го в страницата на "Велоносен поход" във фейсбук, където през последните дни стотици фенове не спираха да следят, да се вълнуват, и да подкрепят Боби от разстояние! С поредния си рекорд Борислав Йорданов отново показа силна воля, здрава психика, дициплина и постоянство - все качества, които будят и напълно заслужават възхищение!

"Велоносен поход 3" е част от поредицата "Велоносен поход 1 и 2", също с рекорди, но по трасето "Ком - Емине" от 2017 г. Озаглавен е Велоносен, защото в определени участъци колелото буквално се носи от колоездача (напр. към връх Мусала и на други места в Рила и Родопите).

Третият "Велоносен поход" има за цел да полуляризира маршрута "РИЛА - РОДОПИ", който представлява българската част от международния туристически маршрут Е8. Има за цел и постави скоростен рекорд, и най-вече постави времеви стадарт за преминаването му, защото до сега липсваше такъв. Трасето не е толкова популярно сред колоездачи и туристи, и на места се оказа силно неподдържано - с много срутвания, паднали дървета, храсти и участъци, в които липсва, каквато и да е маркировка. "Велоносен поход 3" цели също да обърне внимание на общините през, които трасето преминава, за по-голяма грижа в поддръжката му. Да привлече и други колоездачи да го преодолеят, а защо не и да подобрят рекорда, който Боби в петък постави - 2 ДНИ, 4 ЧАСА и 39 минути и само 2 часа и 45 минути сън!

"Велоносен поход Рила - Родопи" стартира от "Боровец" на 17 юли 2019 и премина през: връх "Мусала", "Белмекен", "Юндола", "Каратепе", язовир "Беглик", Ягодина, "Триград", "Пампорово", "Рожен", хижа "Свобода", хижа "Сини Връх" и приключи на крепостта "Мезек" близо до границата с Гърция на 19 юли 2019 в 13:39 ч.

Вижте снимки, видеа и други подробности във Фейсбук.

Колоездачният клуб "Велораптор" е организатор, и е сред водещите клубове у нас. Членовете му традиционно заемат първите места в ХСО състезанията. Тази година на "Витоша 100" (обиколка на Витоша 100 км) членовете му заеха от 1-во до 5-то място за колоездачи, а на 1-во място за трета поредна година бе Александър Алексиев. В момента колоездачите се готвят за участие на Европейското състезание по планинско колоездене в Чехия и престижното "Карпатиан епик" в Румъния, през август.