Всяка страна има своя празнична традиция, свързана с храненето, като например печената пука, която задължително трябва да присъства на трапезата във всеки американски дом за Деня на благодарността. Този празник обаче се чества само на определени места, и по-точно в Съединените щати, Канада, част от Карибските острови и Либерия. Докато Коледа и Нова година са специално време за целия свят, а това означава, че всяка държава има собствено меню, с което ги отбелязва. Поради тази причина сега планираме да направим една бърза виртуална обиколка на планетата, запознавайки се с някой от традиционните десерти, които различните нации приготвят по това време на годината.

И така, затегнете коланите! Започваме...

Франция

Първата ни спирка е Франция, където най-разпространеното сладко изкушение през декември се нарича Бъдник, или Bûche de Noël. Той се свързва с тамошния обичай, гласящ, че на Бъдни вечер всяко семейство трябва да сложи в камината си пън, който да гори до Нова Година. Ето защо сладкишът е във формата на отрязано парче дърво. Често отгоре му се поръсва пудра захар, която прилича на сняг.

Англия

Декември е времето, когато всяко английско семейство яде коледен пудинг. Той се приготвя няколко седмици преди Рождество Христово, като през цялото време до празника трябва се съхранява на студено. Задължително е да се сервира точно на 25-и декември. В повечето случаи рецептата за него включва сушени плодове, ядки и... мазнина от бекон. В тази връзка нищо чудно героинята на Дженифър Анистън в сериала "Приятели" да се е справила по-добре от показаното в епизодите, когато реши да направи традиционен английски сладкиш за Деня на благодарността, само че добави към него говеждо месо, тъй като по погрешка беше комбинирала рецептата за десерта с тази за овчарски пай.

Исландия

В Исландия приготвят пай, наречен "Vínarterta", който е широко известен още и като "дамско райе", поради многото си слоеве. Приготвя се от редуващи се бисквитени блатове с вкус на бадем или кардамон и конфитюр от сливи. Сладкото включва и подправки като канела, ванилия и карамфил. "Vínarterta" се сервира заедно с кафе.

Шотландия

Жителите на тези географски ширини определено обичат сладките храни, а доказателство за това е факта, че на абсолютно всеки празник, който отбелязват, менюто им включва определен десерт. Така например в края на годината те обикновено пекат пудинги и сладкиши с ябълки. Коледа обаче няма да бъде същата там, ако за нея няма краначан, което представлява сметанов десерт, включващ пържени овесени ядки, мед, малини и... уиски, разбира се! Все пак говорим за един от най-добрите производители на алкохолната напитка, та защо тя да не присъства и в храната? Освен това десертът, за който говорим, се сервира се в чаши, така че...

Между другото, любопитна подробност е, че посетилите на тамошните ресторанти често трябва сами да си приготвят желания от тях краначан, защото по принцип сервитьорите просто им носят необходимите за него съставки.

Ирландия

На ирландските празнични маси можете да видите един наистина необичаен десерт, а именно торта "Гинес". Въпреки че за някои хора може да звучи странно, та дори и невероятно, за приготвянето ѝ е нужна тъмна бира, вероятно на марката "Guinness", както самото ѝ име всъщност подсказва. Въпреки тази необичайна съставка, самият десерт изобщо не горчи.

Австралия

В Австралия Коледа идва в средата на лятото. Ето защо десертът, който правят там, няма нищо общо със зимата. Бисквитите, наречени "Каменист път", са сладки и са направени от млечен шоколад и шарени бонбони маршмелоу. Понякога се правят като кексчета със сладолед.

Мексико

В Южна и Централна Америка имат много популярна торта, наречена "Тres leches", което е почти идентично с познатия ни албански десерт трилече. Подобно на него и за направата на този се използват три вида мляко: неподсладено кондензирано мляко, кондензирано мляко и сметана.

Португалия

В Португалия човек трудно може да си представи най-светлите празници в годината без традиционната им торта "Bolo rei". Това е техния сезонен символ и се сервира през целия месец декември до началото на януари. Самият сладкиш изглежда като корона, декорирана със сладки плодове и ядки отгоре.

Гърция

Меломакарона са яйцевидни гръцки сладки, приготвени основно от брашно, зехтин и мед, напомнящи донякъде за нашите меденки. Ако питаме обаче южните си съседи кой първи е измислил рецептата за тях, няма абсолютно никакво съмнение, че те най-вероятно ще ударят юмрук в гърдите си, заявявайки напълно категорично: "Ние"... Но нека не задълбаваме по този въпрос.

Унгария

В тази страна традиционният десерт, който се яде в края на годината е торта "Dobos", състояща се от цели шест блата с шоколад, сметана и карамелена глазура. Интересно е, че тя била любима на австро-унгарската императрица Елизабет, съпруга на Франц Йосиф. Тя се изнася за съседните страни в специални дървени кутии.

Сладкишът е кръстен на своя създател, унгарския майстор на сладкиши Йозеф Добош, който я представя за първи път през 1885 г. на Унгарската национална изложба. Любопитен факт е, че той осъзнава, че творението му може да се яде в продължение на десет дни.

Латвия

В Латвия, а също така и в Естония, както и Финландия, на Коледа определено ще имате възможност да ядете бисквитки, наречени "Piparkūkas". Те съдържат джинджифил, черен пипер и други подправки.

Литва

А в Литва ядат "Кūčiukai" - малки сладки бисквити, които се приготвят от квас и маково семе.

Италия

По Коледа на Ботуша можете да опитате или панетоне, или Pandoro. Твърди се, че тамошните жители са разделени на две конфликтни групи в зависимост от това кой от тези два вида печива предпочитат.

Панетонето е лек, сладък пай с плодове. Легендата гласи, че десертът води началото си от един чирак на хлебар, който го измисля за своята любима.

Pandoro е сладък хляб, който прилича на пирамида и е създаден във Верона.

В крайна сметка обаче и двете много наподобяват нашия козунак по вскус, а всички знаем, че когато двама се карат...