Още със старта си през 1998 г., сериалът "Сексът и градът", проследяващ живота и романтичните авантюри на четири приятелки от Голямата ябълка, се превърна в абсолютен хит по цял свят, особено сред дамите. Една от основните причини за големия му успех, подплатен със 7 награди "Еми" и 8 статуетки "Златен глобус", бе фактът, че всяка жена можеше да намери допирни точки и сходства с главните героини и техния "отчайващ" опит с господата. Освен това шоуто повдигна редица въпроси, които по онова време малко хора се осмеляваха да изрекат на глас.

Така предаването се превърна в истинска легенда, която всяка вечер събираше пред телевизора зрители от различни възрасти, следящи с интерес професионалните и личните премеждия на Кари, Саманта, Шарлот и Миранда. Някои хора обаче знаят какво се крие зад кулисите на продукцията...

Затова нека сега разберем.

Getty Images/Guliver Photos

Сериалът се базира върху романа на писателката Кандис Бушнел, описващ живота и работата ѝ като журналист в Ню Йорк. Продуцентите на поредицата решават да пренесат написаното от нея на малкия екран и купуват правата за 60 хил. долара. Но въпреки че телевизионната продукция заимства главните герои от книгата, сценаристите решават да представят една различна история, изпълнена със съвсем други събития, като запазват оригиналния сюжет едва в няколко епизода.

Освен четирите дами, които са действащите персонажи, създателите на шоуто запазват и образа на Тузара, чийто прототип е изпълнителният директор на редица престижни списания - Рон Галоти.

"Той е от онези нюйоркчани, притежаващи толкова ярка личност, че просто няма начин да не го забележиш още щом влезе в стаята", споделя писателката.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Сериите се радват на голям интерес в Америка още със своя дебют, но почитателите му, които са решили впоследствие да си купят книгата, остават разочаровани от нея. Те я определят като скучно четиво, без ясна структура и дори изтъкват, че стилът на писане е по-подходящ за страниците на списание, отколкото за роман.

В началото Сара Джесика Паркър не иска да сложи любимите обувки на висок ток "Manolo Blahnik" на Кари и няколко пъти отказва ролята. Ето защо режисьорът Майкъл Патрик Кинг бил готов да вземе актрисата Лиса Едълстийн на нейно място, която днес е позната на зрителската аудитория най-вече с превъплъщението си в д-р Лиса Къди от "Д-р Хаус".

Лиса Едълстийн

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

За щастие обаче мъжът на Паркър - Матю Бродерик, успява да я разубеди, казвайки ѝ, че ще бъде луда, ако пропусне подобна възможност, след което тя се съгласява да участва в шоуто, но с едно изискване - без да се снима в голи сцени. За да бъде сигурна, че условието ѝ ще бъде спазено, тя иска то да се впише като клауза в нейния договор.

Но Сара не е единствената, чиято първосигнална реакция е да отклони предложеното ѝ място в сериите. Ким Катрал, която по-късно влиза в образа на Саманта Джоунс, два пъти казва "Не", преди да склони да застане пред камера.

Любопитен факт е, че на Кристин Дейвис също ѝ е предоставена възможността да изиграе Кари, но в крайна сметка тя избира Шарлът Йорк.

Преди да започнат кастингите, режисьорът иска персонажът на Тузара да бъде поверен на Алек Болдуин, но мнението му се променя в мига, когато вижда Крис Норт. В свои интервюта Кинг споделя, че докато е чел сценария, в съзнанието му мъжа мечта на Кари е имал лицето на звездата от "Сянката", защото той винаги е притежавал излъчването на плейбой, но по-късно видял Норт и осъзнал, че той е дори по-подходящ за ролята.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Синтия Никсън няма никакви предразсъдъци към образа на Миранда, но по искане на продуцентите ѝ се налага да боядиса русата си коса в червено.

Преди окончателно да се спрат на познатото интро на сериала, в което Кари е облечена с розов потник и бяла туту пола и бива опръскана от минаващия през локва автобус, създателите на продукцията заснимат още един вариант. В него героинята носи синя рокля и вървейки по улицата, флиртува с непознат мъж, който я подминава.

Всъщност, макар главните героини в поредицата да обичат модата, не всеки тоалет в продукцията е скъп. Гореспоменатата туту пола с плисирани етажи от тюл, използвана в интрото на всяка серия, е купена от Сара Джесика Паркър в магазин за дрехи втора употреба и струва само 5 долара.

Част от тоалетите имат скрита символика. Например, актрисата Бриджит Мойнахан, изиграла Наташа - конкуренцията на Кари за сърцето на Тузара, винаги е облечена в бяло, което според стилистите трябва да подсказва, че е скучна.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

През цялото време, прекарано на снимачната площадка, Сара Джесика Паркър носи токчета, което означава, че на ден краката ѝ са обречени 18-часови мъки. За разлика от нея, Ким Катрал сама настоява да е на високи обувки, дори и да не влизат в кадър. Актрисата казва, че те ѝ помагат да влезе в роля.

Интересни факти:

В продължение на 2 сезона, актрисата Сузи Маккопин, известна още с псевдонима Джулиан Уелс, е дубльорка на Ким Катрал за голите сцени в сериала. Името ѝ обаче не присъства в актьорските кредити.

Бременността на Синтия Никсън е съвсем реална, затова се налага и героинята ѝ да забременее. Когато обаче същото се случва със Сара Джесика Паркър, режисьорите предпочитат да прикрият факта, че очаква дете, като за целта я обличат в по-широки дрехи и съкращават броя на епизодите в пети сезон. След като ражда тя се връща обратно на работа, а синът ѝ също участва в снимките - той е бебето, което Ейдън носи, когато Кари случайно се среща с него в шести сезон.

Причината, поради която Кари се разделя с Ейдън, е, че майката на писателката Кандис Бушнел изобщо не харесва героя, изигран на Джон Корбет. Тя настоява на продуцентите да се отърват от Ейдън, докато накрая те не се съгласяват с нея.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В свое интервю Сара Джесика Паркър споделя, че един ден вижда античен шкаф на витрината на магазин, който ѝ прави силно впечатление. Въпреки това решава да не го купува веднага, а когато по-късно се връща за него, той вече е продаден. След няколко дни тя го вижда на снимачната площадка, като реквизит в апартамента на героинята си.

Сценаристите са написали общо три различни варианта за финал на историята:

- В първия Кари споделя на приятелките си, че е прекратила връзката си Тузара и остава сама.

- Във втория решава да се върне при Александър Петровски.

- Разбира се, третият е най-логичен и е този, на който се спират - Кари и Тузара официално решават да бъдат заедно.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos