Жените и мъжете, попаднали в бедствия, реагират по различен начин, като представителките на нежния пол бързат да се подслонят или да се подготвят за евакуация. Често обаче на жените им се налага да убеждават мъжете в семействата им да направят същото, показват резултатите от американско проучване.

Традиционните полови роли също се проявяват след бедствие, като жените поемат домакинството, докато мъжете се заемат с финансите и възстановителните дейности, отбелязват авторите на проучването от университета на Колорадо,

Изследването показва още, че службите, които реагират на извънредни ситуации, понякога се допитват до "мъжа в къщата", в резултат на което гласът на жените често не се чува, пише БТА, цитирайки Ройтерс.

Проучването е фокусирано върху две бедствия в градове в Тексас през 2013 г. - торнадо и експлозия във фабрика за торове. При първото бедствие загиват шестима души, а при второто - 15. И при двете бедствия са разрушени стотици домове.

Жителка на Гранбъри разказва, че по време на наближаването на торнадото се е скрила в гардероб заедно с децата си, умолявайки съпруга си да се присъедини към тях, който имал намерение да наблюдава стихията през прозореца.

"Жените възприемат риска по различен начин и проявяват по-голямо желание за защитни действия от мъжете, но представителите на силния пол често определят кога и какви мерки да се предприемат. В някои случаи това излага жените и семействата им на повишена опасност", казва ръководителката на изследването Мелиса Виляреал.

Жените, интервюирани за целите на проучването, се оплакват, че организациите, заети с възстановителна дейност, обикновено се допитват до мъжете в семейството къде да насочат помощта, въпреки че самите те са попълнили формулярите с искането ѝ.

Представителките на нежния пол често са натоварени с грижите за децата и домакински задачи и се чувстват изключени от лидерските роли във възстановителния процес.

Според Мелиса Виляреал ако жертвите на бедствие се чувстват изолирани и гледните им точки се игнорират, това може да попречи на възстановяването на психичното им здраве.