Зоопаркът в Маями се извини за отношението си към птицата киви, което предизвика възмущение в Нова Зеландия, съобщи ДПА.

Зоологическата градина в Маями получи множество имейли и обаждания от новозеландски жители, които се оплакаха от отношението на зоопарка към представител на вида киви - една от местните птици в Нова Зеландия. Зоопаркът в Маями таксува своите посетителите 25 долара за близки срещи с кивито, по време на които те могат да държат и галят птицата в стая с ярко осветление.

Видеоклиповете, които зоопаркът публикува в социалните мрежи, възмутиха новозеландците, защото кивито е нощна птица, която мрази ярките светлини. Сигналите от граждани подбудиха новозеландките власти също да изразят своята загриженост за състоянието на кивито, като се обърнаха към служителите на зоологическата градина в Маями.

Рон Магил, който ръководи отдела за връзки с обществеността на зоопарка, каза за в. "Маями Хералд", служителите на зоологическата градина са се свързали с новозеландските длъжностни лица и са огорчени от факта, че са обидили островната нация. По неговите думи това отношение към кивито вече е преустановено.

"Първо, от името на всички от зоопарка в Маями, ви молим да приемете нашите най-дълбоки и искрени извинения за стреса, който предизвика видеоклипът в социалните мрежи, в който се вижда местообитанието и отношението към птицата киви Паора, за която ние се грижим в момента", казаха от зоопарка. "Приехме притесненията за нея изключително сериозно и в резултат на това, услугата "Среща с киви" вече няма да се предлага, като това влиза в сила незабавно. Въпреки че Паора живее добре в зоопарка на Маями, като получава възможно най-добрите грижи, развитието на "Среща с киви" не беше добре премислено, като се има предвид националната символика на това емблематично животно и какво представлява то за народа на Нова Зеландия, особено за маорите."

Зоопаркът не е проучил достатъчно какви са нуждите на кивито, каза още Магил. Сега птицата ще бъде преместена на тъмно място и всеки път, когато бъде изведена от местообитанието си - например за прегледи от ветеринарен лекар, ще бъде излагана на възможно най-слаба светлина.

Паора е първото киви, обитавало зоопарка в Маями. Птицата е кръстена на посветения на опазването на дивата природа маорски лидер Паора Хайтана. Кивито пристигна като яйце в зоопарка в Маями през 2019 г., като част от специално споразумение за заем между националния зоопарк на Смитсоновия институт и правителството на Нова Зеландия.