Специалисти изследвали 4000 случая на прелюбодеяние и се опитали да сравнят колко често го правят мъжете и колко жените. Данните от изследването показват, че жените имат средно 2,8 връзки в тайна, докато мъжете имат 1,8 скрити интриги.

Социолозите установили, че нежният пол е по-привлечен от авантюрите. И докато мъжете намират случайните връзки за мимолетни, дамите по-често влагат някаква стойност.

Мъжете се удовлетворяват с удоволствието от секса, опитвайки да разнообразят интимния живот, а дамите търсят не само удоволствие в леглото, но също така и една романтична връзка. Това обяснява факта, че жените по-често се влюбват в любовниците си, отколкото мъжете, които рядко се привързват към жените, с които изневеряват.

Във Великобритания сайта "Undercover Lovers" (Тайни любовници) има 600 000 потребители, които се регистрират, за да търсят сексуални интриги. Учените отбелязват, че според проучването, жените започват да се оглеждат за нещо ново средно на 37 години, и мъжете на 42. Социолозите смятат, че когато една жена има желание да променя, е почти невъзможно да бъде спряна.