Липсата на комуникация, западащият сексуален живот и липсата на време един за друг са сред най-честите причини за раздялата на новите родители, показва проучване, направено във Великобритания.

Допитването на Ченъл Мъм и Бейби Шоу е обхванало 2000 майки и татковци. Резултатите показват, че една трета от родителите изпитват сериозни проблеми във връзката си през месеците след раждането на бебето, а една пета се разделят окончателно през първата година, пише БТА, цитирайки в. "Дейли експрес".

Авторите на проучването са установили, че до раздяла се стига най-често през първите шест месеца след появата на бебе. Една на всеки три двойки изтъква като основна причина за разрива "пълната липса на комуникация". Около тридесет на сто от родителите споделят, че по-рядко правят секс след раждането на детето. 29% от участниците в допитването казват, че им липсва привързаността, която са споделяли преди появата му. Изневярата, редовните скандали, по-слабата ангажираност на единия партньор с грижите за бебето, опитите за приспособяване към новата отговорност също водят до неразрешими проблеми между родителите.

Една четвърт от анкетираните обаче признават, че са имали проблеми във връзката и преди появата на бебето, които са се влошили след раждането му.

Данните от допитването сочат още, че над 60% от родителите не са били подготвени за огромното въздействие, което бебето оказва върху живота им.

Половината от двойките споделят, че се карат по-често отпреди. Една трета разкриват, че понякога с дни не разговарят с партньора си.

Липсата на секс или натискът за интимност най-често стават повод за скандали, заедно с недоспиването.

Една пета от родителите казват, че липсата на сън е толкова сериозна, че ги прави неспособни да осъзнаят какво се случва във връзката им.

За жалост една четвърт от двойките почти не намират време за себе си след раждането на бебе, а 28% признават, че когато са заедно, не правят нищо друго, освен да се карат.

Двадесет на сто от двойките споделят, че не взимат никакви мерки, за да съхранят връзката си през първите месеци след появата на дете.

Около 23% казват, че се обръщат за помощ и подкрепа към близки и приятели, а 24% се стремят да си поделят домакинската работа. Други методи, които партньорите използват, за да поддържат връзката си, са споделянето на нощните хранения, намирането на време за секс, излизанията вечер и срещите с приятели.