Изневярата и отчуждението остават водещите причини за брачния срив, но домакинските проблеми са в основата на една трета от разводите, сочат данните от допитването сред 1000 души. 40% от браковете се разтрогват заради изневяра, следвани от 35 процента, заради отчуждение.

Домакинските тегоби и недостатъчното участие на единия партньор в поделянето на къщните задължения стават причина за 30% от разводите. Какъвто и да е основният мотив за прекратяването на брака, според 56% от анкетираните неразбирателството за домакинските задължение е сериозен рисков фактор за връзката. Близо 59% от участниците в допитването признават, че им е трудно да останат заедно с партньор, който прехвърля цялата домакинска тежест върху плещите на половинката си.

Най-честият повод за скандал са разхвърляните из къщата вещи, пишат от БТА. Двойките се карат често и заради неизмити чинии и оставени мръсни дрехи извън коша за пране. По тези въпроси партньорите спорят средно три пъти в месеца в продължение на девет месеца, преди да решат да се разделят. За 17 процента от двойките скандалите заради къщната работа продължават две години, преди да се стигне до решение за раздяла. 5 от 6 души, които са срещнали нов партньор след провален брак, казват, че полагат големи усилия, за да не повтарят същите грешки.

"Битовите проблеми на пръв поглед може и да изглеждат тривиални, но ако станат причина за всекидневни скандали, гневът се натрупва и може да се стигне до още по-сериозни проблеми. Планирането и предварителното разпределяне на къщните задължения може да предпази двойките от бъдеща раздяла заради мръсни чинии",
казва Линдзи Тейлър от компанията "Виледа".