Норвежката принцеса Марта Луиз, която е сгодена за самопровъзгласил се шаман и подкрепя спорни алтернативни терапии, се отказва от официалните си функции, за да бъдат разграничени по-добре личните й убеждения от отговорностите й в кралското семейство, съобщиха АФП и АП, позовавайки се на кралския дворец.

"Принцесата и годеникът й Дурек Верет искат по-ясно да разграничат собствените си дейности и кралското семейство", се казва в изявление на двореца.

"Това означава, наред с другото, че те повече няма да използват титлата принцеса и няма да споменават членовете на кралското семейство в социалните мрежи, в медийни продукции или в други търговски дейности", пише кралското семейство, като все пак уточнява, че Марта Луиз запазва титлата си принцеса.

Принцесата, която е четвърта по ред в наследяването на норвежкия престол, иска да започне нов живот със самопровъзгласилия се духовен водач Дурек Верет, който е популярен в Холивуд. Двамата обявиха годежа си през юни, припомня БТА.

Най-малко една фондация, на която Марта Луиз беше патрон, прекрати връзките си с нея. Тя е информирала и другите организации, на които е патрон, че се отказва от тази роля, която беше основната в официалните й задължения.

Снимка: Официален профил в Instagram

Марта Луиз е смятана за ексцентрична в скандинавското кралство, тъй като твърди, че може да общува с ангели - дарба, която се опитва да споделя чрез курсове и издаване на книги.

Дурек Верет нарича себе си "шаман от шесто поколение" и причислява към последователите си знаменитости като Антонио Бандерас и Гуинет Палтроу.

В книгата си "Spirit Hacking" например той предлага упражнения за изтриване на "вагиналния отпечатък" на жени, които са имали многобройни сексуални партньори, и твърди, че ракът е избор.

Снимка: Instagram

В комюникето от двореца Марта Луиз казва, че "осъзнава значението на знанията, основани на научни изследвания". "Вярвам обаче, че има и компоненти на добрия живот и доброто физическо и психическо здраве, които не могат да бъдат обобщени толкова лесно в научно изследване", добавя тя. "Духовността, близостта с други хора и животни, йогата и медитацията" могат да бъдат допълнителни фактори, както и "топлината на ръката, акупунктурната игла, кристалът".

Принцесата заявява, че възнамерява да прави разлика между себе си "като частно лице" и като член на кралското семейство, като призовава за уважение към личните й възгледи, "без да се налага други да отговарят за тях".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Като нетипична двойка, Марта Луиз и годеникът й се борят да спечелят сърцата на норвежците. Според последните проучвания повече от половината от тях биха искали тя да се откаже от титлата си принцеса.

Дъщерята на крал Харалд V се разведе с първия си съпруг, който по-късно се самоуби. Тя вече се е отказала от повечето си титли, включително и от тази на "кралско височество".