Най-дългата целувка в света е продължила 58 часа, 35 минути и 58 секунди. И макар да нямаме представа как двойката, която се е целувала повече от едно денонощие е успяла да постигне този рекорд, имаме отговор на въпроса "Защо хората затварят очи, когато се целуват?".

Ясно е, че учени, специалисти и обикновени хора отдавна се чудят и търсят отговор на това явление и в крайна сметка причините са няколко.

Това помага на мозъка ни да се концентрира по-добре

Според едно проучване, когато имаме твърде много визуални обекти около себе си, това ни пречи на мозъка ни да се концентрира и да остане фокусиран върху едно нещо. По същата причина, когато човек се почувства много уморен на работното си място например, за кратко хваща главата си в ръце и затваря очи, сякаш за да прогони всичко наоколо за миг и да успее отново да се концентрира върху задачите си. Всъщност способността ни да усещаме се влошава, когато имаме твърде много неща пред погледа си.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Така искаме да усещаме повече чрез допир

Както затварянето на очите ти помага да се отървеш от всичко наоколо, което те разсейва, така ти помага и да усетиш по-добре допира на другия човек по време на целувката.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Кара човек да се чувства по-малко уязвим

Макар че целуването е много приятен процес, то кара човек да се чувства по-уязвим и беззащитен. Затова и затваряме очи, за да избегнем факта, че се чувстваме странно.

д

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Отворените очи по време на целувка са нещо странно и не съвсем наред

Ако ви се е случвало да се целувате с някого, който е стоял с отворени очи през цялото време, знаете, че това е някак зловещо. И никак не е добър знак. Ако човекът, с когото се целувате, стои с отворено очи, защото му е много важно да гледа нещо друго, освен вас, в този момент, това не е добър знак за вашите отношения.

Освен че ще накарате партньорът си да се чувства странно, ако се целувате с отворени очи, това ще попречи и на мозъка ви да се фокусира върху това изживяване и ще усетите много по-малко емоцията, ако все пак усетите нещо.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos