В действителност настъпването на бременността е извън контрола ни. Ето защо е важно младата жена и семейна двойка да бъдат психически подготвени и да не разчитат, че двете чертички на теста за бременност ще се появят задължително в първите месеци от плановете им за зачеване.

Съвети:


1. Предвидете преглед при акушер-гинеколог

Желателно е да предвидите преглед при гинеколог поне три месеца преди планираното зачеване. При прегледа специалистът ще потвърди здравословното състояние на репродуктивните органи. При проблеми ще назначи съответните изследвания и консултации с други специалисти. При положение, че има въпроси относно здравето, които безпокоят семейството  е препоръчително да се обсъдят със специалиста, за да се изясни до каква степен те могат да повлияят на бременността или въобще на здравословното състояние на жената.
Възможно е специалистът да препоръча прием на добавки, които да осигурят необходимите полезни вещества на организма още преди настъпването на важното събитие, пишат от puls.bg.
Три месеца преди евентуалното зачеване трябва да се започне прием на фолиева киселина, което редуцира риска от дефекти на невралната тръба като Спина бифида при плода.
При положение, че страдате от хронични или други заболявания следва първо да се подобри здравословното състояние.
При терапията с някои лекарства се изисква период от 3-6 месеца отлагане на плановете за бременност, време необходимо за отстраняване на натрупаните вредни вещества от организма.

2. Започнете да следите менструалния си цикъл

При всяка жена меструалният цикъл има своите особености като продължителност, срок на овулация... Ето защо се препоръчва жената да изучи особеностите на цикъла си в подробности. Продължителността му не е достатъчно познание. Опитите по време на овулация обещават по-висока вероятност за забременяване, затова следва да се намери в кои дни настъпва узряване на яйцеклетката и отделянето й от фоликула обикновено. Това обаче не ознава, че овулацията настъпва всеки менструален цикъл по едно и също време.
Като имате предвид, че денят, в който настъпва менструалното кървене е първият, започнете използването на тестовете от 9. ден. Правете тестовете, докато отчетете положителен резултат - появяват се две ярки чертички. Това означава, че пикът на лутеинизиращия хормон (LH) е настъпил и предстои отделянето на узрялата яйцеклетка от фоликула. При жени с продължителност на цикъла от 28 дни, овулацията обикновено е на 14-ия ден, но повечето имат по-продължителен или къс цикъл.
Преди години се препоръчваше след прием на противозачатъчни таблетки да се изчака няколко месеци преди началото на опитите за бременност. Понастоящем акушер-гинеколозите не смятат, че такъв период е необходим и опитите могат да започнат в месеца на последно взетото хапче.
Единствената негативна страна е, че е трудно да се определи периодът на овулация на цикъла в месеца след спирането на противозачатъчните.

3. Забременяването не зависи от позите при секс


Вероятно, ако не сте се сблъскали до сега, ще чуете от познати за пози, в които забременяването е по-вероятно да се случи. Няма научни аргументи, които да подкрепят подобен пример. Вярно е, че при седене и стоене веднага след полов акт, заради гравитацията може да се получи изтичане на еякулата в нежеланата посока. Според експертите при полов акт, при който жената е отгоре, сперматозоидите най-бързо навлизат в матката, тъй като еякулата се отделя дълбоко във влагалището.
Разпространен е и съвета да се полежи след полов акт с опрени нависоко крака... Според специалистите добре е в действителност да се полежи 10-15 минути след края на половия акт, но дори да облегнете краката си на стената, реално погледнато положението на таза не се променя, така че подобна мярка е безсмислена.

4. Ежедневен секс

Не е необходимо да правите всеки ден секс в периода на овулация. Дори и да изглежда, че така нарастват шансовете за забременяване, в действителност спермата се изчерпва при еякулации на кратки периоди (ежедневно). Специалистите твърдят, че спермата носи потенциал за оплождане 72 часа след коитус, което значи че дори и при осъществяване на полов контакт в един от дните преди, на и след овулацията шансовете за зачеване са високи.
В случай, че като семейна двойка се радвате на ежедневните си сексуални контакти, експертите препоръчват да се направи спермограма след няколко поредни дни сношения, за да се изяснят количественият и качественият състав на еякулата. От полученото изследване ще стане ясно дали може да се продължава с тази честота за постигане на желаната бременност.

5. За "добри плувци"


Мъжете трябва да знаят, че спермата губи оплодителната си способност и при прекалено редки еякулации, с продължителност на периода повече от 4 седмици, за този период умират голяма част от жизнените сперматозоиди.

Негативен ефект имат и продължителното стоене в сауна, джакузи или в топли помещения. Има данни, че на движението на сперматозоидите влияят и излъчванията от мобилните телефони. Скорошно изследване на сп. Fertility and Sterility показва, че при тези мъже, които използват hands-free устройства и държат мобилните си телефони близо до тестисите се наблюдава намалена оплодителната способност на спермата.
Желателно е в този период мъжете да избягват консумацията на соя. Според изследване, публикувано в он лайн изданието на Human Reproduction, мъжете, чието хранене включва продукта имат понижена концентрация на сперматозоиди в еякулата.

6. Разтоварвайте се от стреса


Периодът е стресиращ за двойката, а стресът може да се отрази на периода на овулация при жената и да доведе до сексуално разстройство и безпокойство при мъжа. Има данни, че акупунктурата може да редуцира стреса и да подобри шансовете за бременност. Специалистите не препоръчват да се употребява твърд алкохол или алкохол в големи количества и от двамата партньори, но са на мнение че чаша вино може само да отпусне и да предразположи към успешен полов контакт. Препоръчителни са всички методи, които помагат на отпускането и повишават шансовете за зачеване.

7. Спортуването

Здравословният начин на живот изисква спортуване, но усилените тренировки също са нежелателни. При прекомерните физически усилия хипофизата може да не предаде сигнал към яйчниците за овулация и тя да се подтисне. Въпреки че това зависи от конкретния индивидуален случай, са изведени данни от проучвания, че ежедневните тренировки по 45-50 минути на ден водят до подобен проблем при повечето жени.

Това не означава, че спортуването трябва да се преустанови. Ако водите активен начин на живот и тренировките са част от графика ви отдавна, те едва ли ще доведат до нарушения в менструацията и ще повлияят негативно на плановете за бременност. Необходимо е да се избягват единствено тренировките, които изтощават организма.

Продължителността на менструалния цикъл, т.е. дори редовната и точна менструация, не може да се вземе за верен показател, затова дали не се прекалява с тренировките. Физическото изтощение скъсява втората половина на менструалния цикъл, т.е. дните след овулация не са както би следвало да бъдат 14, а по-малко. Затова е необходимо да измерите дължината на лутеалната фаза на менструалния цикъл (периода след овулация).

Полезната физическа активност, която може да се поддържа в този период е половин час аеробни упражнения три пъти седмично.

8. Балансирано здравословно хранене

Важен е и здравословният начин на хранене. Диетите са нож с две остриета за жените, планиращи бременност. При килограми над нормата, диетичният, но професионално изготвен режим е дори препоръчителен. Но ако жената е твърде фина, може да се наложи тъкмо обратното – да напълнее. 

9. Не на цигарите!

Преустановете тютюнопушенето. Този навик се отразява на фертилността и при двата пола. При жената влияе на нивото на синтезирания естроген и овулацията.

10. Колко време опити е нормално?

81 % от жените успяват да забременеят след една година опити за зачеване. При положение, че не се постигне резултат, се налага консултация със специалист по репродуктивно здраве.