Причините от психичен характер са сложни и изискват сериозно анализиране и желание от страна на жената или на двойката да се открие и изчисти проблема. Може да е свързан със стари травми, с преживяно насилие, с грешни стереотипи по отношение на мъжко-женските взаимоотношения или относно гледането на деца. Възможно е двойката да е несъвместима на определено ниво или все още да не е готова да посрещне дете, пише moetodete.bg.

Физиологичните причини за женското безплодие, според Световната здравна организация, са няколко:

Тръбно-перитониално безплодие (при 50-60% от случаите) - възниква при нарушена функция на работата на яйчниците и маточните тръби. Причина за това понякога са възпаления, недоизлекувани или дори преминали незабелязано. Кистите или заболяванията, предавани по полов път също могат да се окажат причина за такова разстройство. Всяко от тези заболявания изисква ранна диагностика и дълго и упорито лечение. Но на първо място е правилната диагностика. Нерядко се оказва, че е нужно оперативно лечение, обикновено по лапароскопски метод.

Ендометриоза
(около 40-60%) - заболяване на вътрешния слой на матката. Ендометриозните клетки се увеличават, уплътняват вътрешната повърхност, образуват възли и обхващат и маточните тръби. Това пречи както на узряването на яйцеклетката, така и на зачатието и прикрепването на оплодената яйцеклетка към повърхността на матката. Заболяването не се диагностицира трудно, опитния лекар ще се справи бързо с откриването му. Следи се за характерни признаци - например много обилна и болезнена менструация, изследването с ултразвук също е нужно. Лечението зависи от степента на безплодие и от това колко дълго е страдала пациентката от заболяването.

Ендокринни нарушения (30-40%). Хормоналните проблеми и произтичащите от там усложнения понякога са причина за безплодие. Балансът по отношение на половата система не се поддържа само от хормоните на яйчниците. Важна роля играе хипофизната жлеза, щитовидната жлеза, както и надбъбречната. Нарушена функция в някоя от тях може да се отрази директно върху репродуктивните способности на жената. Понякога, някои външни признаци могат да подскажат за такива проблеми - излишно тегло, извънредно окосмяване, увеличена гуша, нарушения в цикъла или цикъл без овулация. Лечението се назначава едва след като се изследват всички хормони и се установят дисфункциите. При възстановяване на хормоналния баланс се повишават и шансовете за забременяване.

Синдром на поликистозни яйчници >>

Маточна патология (15-20%). Това може да са вродени патологии, като двурога матка, силно извита или недоразвита такава, но могат и да са придобити впоследствие - полипи, миома, киста или механични увреждания, следствие операция. Изброените причини са препятствие, поради което в матката не може да се прикрепи и задържи оплодената яйцеклетка. Тези проблеми се установяват чрез подробен преглед с ултразвуков апарат или чрез ръчен преглед.

Имунен фактор
- несъвместимост между двата организма, този на мъжа възприема собствените сперматозоиди като чужди клетки и изработва спрямо тях антитела. Спермата с антителата попада във влагалището на жената, достига шийката на матката. А там цервикалната слуз, която по принцип има функцията да пази матката от вредни агенти, също изработва свои антитела. По този начин на сперматозоидите им е трудно да достигнат целта си и не могат да запазят активността си достатъчно дълго. Причината понякога се оказва и в антителата, които жената изработва и които унищожават сперматозоидите. В такива случаи, след като се установи тази причина със специален тест, се препоръчва забременяване чрез метода ин витро.