Това показват резултатите от американско изследване, обхванало близо 13 000 ученици на възраст между 10 и 16 години. Връзката между продължителното заседяване пред телевизора и нездравословното хранене се запазва дори след като се отчетат фактори като честота на физическата активност сред подрастващите и честота на храненията пред екрана.

Въпреки че резултатите от проучването не са изненадващи, и подкрепят предишни подобни изследвания, авторите от Института по детско здравеопазване и човешко развитие не могат да кажат кой от нездравословните навици предхожда другия - заседяването пред телевизора или некачественото хранене. Предишни проучвания са показали, че младите хора, които прекарват по-дълго време пред телевизионния екран, по-често са с наднормено тегло или страдат от затлъстяване.

Едно от възможните обяснения е, че рекламите на нездравословни храни в детските предавания подтикват подрастващите по-често да посягат към тях. Авторите на настоящото проучване са установили, че всеки допълнителен час пред телевизора дневно е свързан с повишение с пет процента на вероятността децата да се хранят по-рядко с плодове и зеленчуци. На всеки допълнителен час заседяване пред телевизора съответстват още увеличение с 18 процента на консумацията на сладкиши, с 24 процента на употребата на газирани напитки и с 14 процента на посещенията веднъж седмично на заведения за бързо хранене.