Фолиевата киселина (витамин В9)
Установено е, че от най-голямо значение за бременните е фолиевата киселина (витамин В9). При сериозен недостиг на този витамин съществува риск от малформации на плода. Освен това пушенето и приемането на противозачатъчни смущават усвояването му. От 2000 г. насам лекарите препоръчват на жените да взимат витамин В9 един месец преди предполагаемото зачеване и в първите два месеца от бременността. Фолиева киселина се съдържа в: броколи, брюкселско зеле, аспержи, грах, нахут, кафяв ориз. В някои от зърнените закуски е добавена фолиева киселина, но можете да си купите под формата на хранителна добавка, която се продава свободно в аптеките.

Витамин D
Витамин D съдейства за фиксирането на калция в костите на детето. По време на бременността нуждите на организма нарастват и разнообразното хранене е достатъчно, за да набави необходимото количество витамин D. Необходимо е приемането на 10 микрограма дневно в продължение на цялата бременност.

Йод
Недостигът на йод в организма на бременната може да доведе до намаляване на интелектуалните способности при детето. В някои страни като САЩ маслото е обогатено с йод. Другаде се консумира йодирана сол. Именно нея трябва да изберат бъдещите майки. Дневната препоръчителна доза е 200 микрограма на ден, особено в края на бременността.

Калций
На бременните се препоръчва увеличена консумация на мляко и млечни продукти.
В случай на алергия от млякото се предписва приемането на калций на хапчета. Калций се съдържа в: млечни произведения и риба с кости, например сардина, аншоа или дребна херинга. Ако не ядете млечни продукти, трябва да си набавяте калция по друг начин – чрез соево мляко или портокалов сок, обогатен с калций.

Желязо
По време на бременността е необходимо да се следи съдържанието на желязо в кръвта поради риска от анемия особено през първите месеци. Ако се установи недостиг, се налага допълнителен прием, но винаги под наблюдение. По-лесно е желязо да се приема чрез месото, отколкото от растителни източници, но може  да се подобри  усвояването му от неживотински произход чрез витамин С (който се съдържа в повечето плодове) и избягва едновременното консумиране на фитати (макаронени изделия и варива), както и танини (чай и кафе). Например леща с домати или нахут и портокалова салата са добра комбинация. Желязо се съдържа в: червено месо, консервирана мазна риба (например сардина), яйца, сушени плодове, ядки, броколи, тъмнозелени листни зеленчуци, обогатени зърнени закуски.

Витамини Е и С
В близкото минало на бременните редовно се препоръчваше допълнително да приемат витамини Е и С, за да се предотврати рискът от повишено кръвно налягане. Изследванията обаче доказаха, че тези витамини нямат никаква връзва с хипертонията, а предозирането им може да доведе до свръхтегло при детето. Така че по-добре бъдещите майки да забравят за тях.