В изследването, проведено от американски учени, са взели участие 45 деца на възраст от 4 до 10 години. Всички те вече са имали симптоми на раздразнен пикочен мехур, които са често уриниране и невъзможност за задържане.

Участниците са били разделени в четири групи според степента на тежест на заболяването – от слабо изразена до тежка. В резултат 24 деца спадат към групите с умерени и тежки симптоми, а 21 – с леки.

Лекарите отбелязват, че децата от първите две категории по-често са били изложени на тютюнев дим, отколкото децата с леки прояви на заболяването. 23% от децата в първите две категории са имали майки пушачки. 50% от изследваните постоянно са били изложени на тютюнев дим по време на пътувания с кола. От друга страна, деца, чиито майки не пушат, са били с леки симптоми на синдрома.

"Пасивното пушене е сред водещите причини за смъртността в САЩ. Заедно с такива последици от пушенето като рак на белите дробове, сърдечни заболявания и астма, сега знаем и за негативното влияние върху отделителната система, особено сред малките деца. Тези данни трябва да бъдат прибавени към неоспоримия факт, че родителите не трябва да пушат близо до децата си", коментира детският уролог Антъни Атала, представител на Американската урологична асоциация.