В настоящето няма никакъв проблем бащата да присъства на раждането на детето си, независимо в каква болница ражда жена му. Напоследък все по-популярно става и асистираното раждане вкъщи, при което си е направо "задължително" таткото да бъде там. Но много двойки все още си задават въпроса кое е по-добре и как биха се чувствали и майката, и бащата в този момент.

Истината е, че този казус не бива да се подценява. Съществуват истории на мъже, които признават, че след като са видели жена си да ражда, нещо се е променило в отношението им към нея и дори се е стигало до раздяла поради тази причина. Припадналите татковци в родилното също така не са само сцена от филм. От друга страна за много партньори е по-хубаво и са по-спокойни, ако във всичко са заедно, включително и в момента, в който е раждат децата им.

Ако сте сред хората, на които тепърва им предстои да се сблъскат с този въпрос, може да ви бъде полезно да видите поне 5 причини в подкрепа на присъствието на бащата по време на раждането и 5 причини против. Като прецените кои повече се отнасят за вас, може би по-лесно бихте направили този избор, когато моментът настъпи.

5 причини "ЗА"

Ще види първите минути от живота на детето си

Дори и някои мъже да се страхуват или да се притесняват преди раждането на детето си, тези мисли веднага се разсейват, когато видят и после гушнат малкото човече. Ако таткото присъства на раждането, наистина ще бъде с детето си от първата секунда на живота му, а това е нещо безценно.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Ще помага на майката по време на кърменето

Първите няколко часа след раждането на бебето ще са много трудни за майката. Така че бащата тук може да бъде много полезен. Когато тя кърми бебето, таткото може да ѝ подаде вода, кърпички, каквото ѝ е нужно, за да не прекъсва тя този процес. В някои случаи за бебето е трудно да засуче, затова майките се стараят да не прекъсват този процес, когато веднъж е започнал, независимо от своите нужди.

Физически и психически ще подкрепя майката

Бащата може да бъде голяма опора на майката по време на раждането. Той може да помага на жена си да легне, да стане, да ѝ говори успокоително, когато е напрегната, да я насърчава по време на раждането, дори да говори за нещо друго, което да я разсее от мисълта за болката, която изпитва в този момент.

Ще бъде по-емоционално свързан с детето си

През последните години бащите стават много по-ангажирани с отглеждането на децата си. Много от тях са до жена си от първия момент, в който разбират, че ще имат бебе - заедно са, когато виждат резултата от теста за бременност, заедно са на медицинските прегледи, заедно са и по време на самото раждане. Това създава една още по-дълбока връзка между майката и бащата, както и между бащата и детето му. Така таткото знае всичко за бебето си още от първия миг.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Ще бъде в състояние да взима бързи решения

Когато жената постъпи за раждане в болница, това е съпроводено и с попълването на много документация и подписване на различни документи. Когато бащата е там, той може да свърши тази работа, защото на една раждаща жена съвсем не ѝ е до попълване на документи, и да вземе нужните решения в ситуацията.

5 причини "ПРОТИВ"

Бащата може да накара майката да се почувства още по-напрегната

Преди и по време на раждането жената трябва да бъде максимално спокойна. Окситоцинът, познат като любовния хормон, е необходим за по-лесно и по-безболезнено раждане. Когато обаче бащата е много напрегнат, не добре информиран и притеснен, той може да накара жена си да се притесни повече, като по този начин адреналинът ѝ се покачи, а окситоцинтът намалее.

Не се знае как ще понесе гледката

Раждането наистина не е гледка, която всеки може да понесе. Някои мъже колкото и силни и непоколебими да са в живота, или да претендират, че са такива, просто се сриват в родилната зала. В този случай лекарите изпадат в ситуация, в която хем трябва да се грижат за раждащата жена, хем да припадналия или полуприпадналия ѝ мъж. А след самото раждане някои мъже изпадат в депресия. Усещат се толкова малки, безпомощни и ненужни, защото няма какво да направят в тази ситуация, чувстват, че почти нищо не зависи от тях и това ги потиска.

Може да влоши любовните отношения между партньорите след това

Както вече споменахме, има мъже, които, след като са видели как жената ражда, не могат повече да погледнат на нея като на жена. Или започват да изпитват панически страх, че пак ще ѝ причинят същото. А от това любовният живот страда, понякога напълно загива.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Раждането може доста да се проточи

Когато жената роди, е много важно да прегърне бебето. Тази първа прегръдка, допира кожа в кожа, контакта очи в очи е съкровен и предопределящ за създаването на емоционална връзка между майката и детето ѝ. Когато обаче раждането е продължило много дълго, след като всичко приключи и бащата е там, той може да е прекалено нервен и напрегнат и дори без да иска, да попречи на този важен момент между майката и бебето.

Някои неща, които мъжете правят в този момент, напълно побъркват жените

Като постоянното занимаване с мобилния телефон например. Много от жените, които тепърва ще раждат, намират за много неприятно, когато партньорът им си гледа видеоклипове или играе игри на телефона си, яде в стаята, пуска телевизора, за да гледа мача и т.н. На някои от мъжете пък страшно им се доспива, когато стигнат в болницата, заради адреналиновата атака, която са имали, бързайки да закарат жена си навреме до там. А когато една раждаща жена види мъжа си да дреме в този момент, няма как спокойно да понесе тази гледка.