Децата в семейства, в които родителите говорят различни езици, могат по-лесно и по-бързо да насочват вниманието си от една задача към друга, съобщи в. "Daily Mail".

Въздействието на двуезичната среда може да се усети още когато бебета са едва на седем месеца, смятат учените.

"Двуезичната среда може да е по-различна и непредсказуема от моноезичната и затова и по-подтикваща към научаване на нови неща", каза д-р Дийн Д'Соуса, преподавател по психология в британския университет "Англия Ръскин" и ръководител на проучването.

"Изследването ни установи, че бебета от двуезични семейства се адаптират към по-сложна среда чрез търсене на допълнителна информация", добави д-р Д'Соуса.

Учените са използвали технология за проследяване на погледа при наблюдение на 102 бебета на възраст от седем до девет месеца, като половината от тях били от семейства, в които се говорят два езика, а другата половина - от моноезични семейства.

Оказало се, че децата от родители, които говорят на различни езици, пренасочват вниманието си с 33 на сто по-бързо към нова картина, която се появява на екран, в сравнение с децата от другата група, предава БТА.