Бебетата, родени чрез цезарово сечение, имат относително оскъден набор от бактерии в червата. Но на възраст от три до пет години те вече са в голяма степен в съответствие с микробиома при връстниците им. Ново проучване показва, че отнема изключително много време, за да се установи зрялата чревна микробиота при децата, родени със секцио, пише на сайта https://www.news-medical.net.

Снимка: iStock by Getty Images

Фредерик Бекхед, професор по молекулярна медицина в Академия "Sahlgrenska" на Университета в Гьотеборг, ръководи това изследване. Проучването, проведено в сътрудничество с болница "Halland County" в Халмстад, вече е публикувано в списание "Cell Host & Microbe".

Проф. Бекхед и неговият екип преди това са демонстрирали, че съставът на чревната микробиота на децата се влияе от начина им на хранене. В това проучване изследователите разгледали подробно как се е развил съставът на чревните бактерии при 471 деца, родени в болницата в Халмстад.

Първата фекална проба е взета, когато всяко от изследваните деца било току-що родено. След това вземането на проби се извършвало, когато децата били на 4 месеца, 12 месеца, 3 години и 5 години. По този начин учените са успели да проследят последователното включване на различни бактерии в детската чревна микробиота.

При раждането червата на бебетата вече били колонизирани от бактерии и други микроорганизми. През първите няколко години от живота на децата богатството на видове непрекъснато се увеличавало. Един ключов извод на учените е, че чревната микробиота формира екосистема, която отнема много време, за да узрее. Дори на 5-годишна възраст системата е непълна. Процесът на съзряване може да изглежда много различно при отделните деца.

Снимка: iStock by Getty Images

На възраст от 4 месеца чревната микробиота при родените с цезарово сечение била по-малко разнообразна, в сравнение с децата, дошли на бял свят по естествен път. Въпреки това, когато децата са били на 3 и 5 години, разнообразието и съставът на микробиотата им е наваксал, и до голяма степен са с нормализирана чревна микробиота.

"Нашите открития показват, че чревната микробиота е динамичен орган. Бъдещите изследвания ще трябва да покажат дали ранните разлики в микробиома могат да засегнат децата, родени със секцио, по-късно в живота им", обясни проф. Бекхед.

Той допълва, че е поразително, че дори на възраст от 5 години при тези деца липсват няколко от бактериите, които са важни компоненти на чревната микробиота при възрастните.

Това показва, че червата са сложна и динамична среда, в която бактериите създават условия за колонизация един на друг. Според изследователите, настоящото проучване е разширило разбирането ни за това как хората взаимодействат с трилионите бактерии, съдържащи се в телата ни.

Снимка: iStock by Getty Images