Обичайно във филмите става така - изтощително и емоционално раждане, един-два припадъка на смелия татко и бебешки плач, който озвучава родилното. Майката поглежда детето си за първи път и мигновено се влюбва в него. След това с таткото се прибират у дома и всички заживяват щастливо в мир и любов. Happy end!

Снимка: Shutterstock

Реалността обаче е малко по-различна ситуация. Да не кажа дори много по-различна. С бебето вече сме у дома, но се оказва, че нещата не са точно както сме си ги представяли. Уж всичко е перфектно, но ние не сме щастливи като усмихнатата дама от филма и чувствата, които изпитваме, по-скоро ни объркват. 

Подобно на много жени, аз също бях гледала филмите и очаквах да изпитам тази огромна майчина любов веднага щом зърна малкото вързопче. След 29-часово изтощително раждане, акушерката ми подаде Алекс и.... аз не изпитах нищо... Абсолютно нищо. Сякаш не можех да осмисля и приема факта, че това е моето дете и аз съм негова майка.

Снимка: Личен архив

В следващите няколко дни нещата не се промениха особено и тогава се прокрадна отвратителното чувството за вина. Притискаше ме направо до задушаване. Упреквах се, че щом не съм изпитала тази огромна любов още в първия миг, то аз съм лоша майка. По-късно осъзнах, че това е именно следродилна депресия. Това беше начин тялото и мозъкът ми да реагират на голямата ромяна в живота ми.

И все пак какво е следродилната депресия?

Според някои изследвания отвъд Океана, 1 от всеки 7 жени, които са родили, страда от следродилна депресия. По своята същност следродилната депресия се свързва с химични, социални и физиологични изменения, които настъпват след появата на бебето и са резултат от рязък хормонален спад след ражането.

Снимка: Shutterstock

Трябва да уточним обаче, че тази взаимовръзка все още не е категорично научно доказана. Това, което е сигурно обаче е, че нивата на естроген и прогестерон по време на бременността се увеличават многократно. След раждането те рязко спадат и само 3 дни след появата на бебето нивата на тези хормони се приравняват до обичайните си стойности - още една предпоставка за следродилна депресия.

Симптоми

Много е важно да знаем, че следродилната депресия може да се случи на всяка майка. Това не означава, че не сте силен характер, или че полудявате. Просто тялото и мозъкът ви реагират на гореспоменатите промени. Симптомите на следродилната депресия лесно могат да бъдат пропуснати. Те са съвсем нормални за всяка родила наскоро жена. Включват проблеми със съня, промени в апетита, умора, спад в либидото, чести промени в настроението. Познато, нали? Това, за което обаче трябва да наблюдаваме, са други симптоми на депресията, които я съпътстват. Например загуба на желание за живот, чувство на безполезност, безнадеждност и безпомощност. В по-тежките случаи дори желание да нараним себе си или някой друг.

Разбира се, добре е да помислим за превантивните мерки още преди някой от неприятните симптоми да се появи. Ето и няколко съвета от мен, които биха помогнали.

Здрав дух - здраво тяло

Здравословният начин на живот е категоричен плюс за депресивните състояния. Включването на физическа активност като разходка с бебето и/или леки упражнения учудващо много подобряват настроението. Важно е да се опитаме да получим и адекватна почивка. Дoбра идея е да наблегнем на леките храни и да избягваме алкохола.

Снимка: Shutterstock

Витамини. Много, много витамини!

Омега-3 мастните киселини спомагат в борбата със следродилната депресия. Всъщност, наскоро извършено проучване показа, че ниският прием на омега-3 в храната е свързан с развитието на този тип депресия. Опитайте се да приемате добавки или поне да увеличите приема на храни като ленено семе, чия, сьомга, сардини, други по-мазни риби. Рибофлавин или витамин B-2 може също да помогне за намаляване на риска от развитие на следродилна депресия. Проучване, публикувано в "Journal of Affective Disorders", изследва този витамин заедно с фолиева киселина, кобаламин и пиридоксин. Рибофлавин е единственият, за който е установено, че има положителен ефект върху промените на настроението. Изследователите предлагат умерена консумация за най-добри резултати.

От природата

Снимка: Shutterstock

В България имаме щастието да разполагаме с много билки с превъзходно качество. И в този случай спокойно можем да се обърнем към тях за помощ. Счита се, че жълтият кантарион лекува депресия. Има и известни доказателства за това, че тази билка е ефективна при лечение подобни състояния. Лавандулата също е известна със своите успокояващи свойства.

Да бъдем реалисти

Много е важно да имаме реалистични очаквания, за да избегнем депресията след раждане. От тази гледна точка би било полезно да се запознаем с доказани и разнообразни четива на тема бременност и майчинство, за да знаем какво да очакваме дори в емоционален аспект. Съвсем не е нужно да се стремим да правим всичко сами. Често след като родим, ние се искаме да сме както перфектни майки, така и перфектни домакини. Това не само не е нужно, но и никой не го очаква от нас. Току що сме дарили живот и съвсем естествено се нуждаем от време преди да се възстановим и да свикнем с новото положение. Най-разумно е да отложим някои от задачите във времето или да помолим друг да ги свърши. 

Снимка: Shutterstock

Мама също е човек!

Звучи смешно, но често го забряваме. Трябва да отделяме време за себе си и след раждането. Да излезем навън, да се забавляваме, да се отдадем на любимото ни хоби. Да се върнем към всичко, което ни е носило удоволствие и преди раждането. Дори това да означава да помолим бабата да гледа бебето, докато ние почетем книга и хапнем сладолед. Отделяйте време за връзката със своя любим и не лишавайте таткото от време с мама насаме. Вечери навън, кино и всякакви споделени занимания с любимия човек гарантирано ще подобрят настроението ви. И не забрявайте, че "помощ" не е мръсна дума и няма нищо срамно в това да потърсите такава и от специалист.

"Не" на изолацията!

Много жени често потъват в рутина след раждането и се изолират от външния свят. Донякъде разбираемо, имайки предвид, че новопоявилото се бебче е фокусът на Вселената. Това обаче е една от най-големите предпоставки да развием следродилна депресия. Аз направих тази грешка след първото раждане и определено не се чувствах добре. С второто и третото бебе вече бях научила урока си и от самото начало се срещах с приятели и илизах с бебето. Категорично прекъсването на тази изолация ме накара да се почувствам отново човек.

Съвети за татковци

Снимка: Shutterstock

Мъже, вие също можете да помогнете на вашите дами да се справят с деликатната ситуация. Ето как:

- Предложете помощ на половинката си с домакинската работа преди тя да ви попита.

- Насърчавайте я да отдели време за себе си. Времето за почивка е необходимост за всяка млада майка, а умората е основен фактор за влошаване на симптомите.

- Не очаквайте да бъде супер-домакиня, само защото е вкъщи по цял ден.

- Опитайте да се прибирате навреме и да сте по-дълго у дома.

- Погрижете са да има кой да гледа детето и изведете любимата си на вечеря

- Демонстрирайте привързаност, но бъдете търпеливи, ако тя не е в настроение за секс. Нормално е да има ниско сексуално влечение в момента. След още малко почивка всичко ще се оправи и в тази посока.

Снимка: Shutterstock

Следродилната депресия е често срещана и за съжаление често подценявана. Не е болест, не е заразно и колкото по-рано се вземат мерки, толкова по-бързо ще отшуми. Не се срамувайте да поискате помощ от близките си и от професионалисти в областта. Те най-добре знаят как точно да ви помогнат! Желя ви да сте винаги усмихнати, да се радвате на живота и семейството си и категорично да не ви ловят никакви депресии!