Когато сте били малки, родителите ви може да са ви оставяли пред телевизора, докато са вършели домакинска работа. Днес обаче децата имат още повече възможности за прекарване на времето пред екрана - включително таблети, смартфони и лаптопи.

По-големият брой възможности за престой пред екрана обаче не означава, че децата трябва да избират повече време пред екрана. Педиатрите препоръчват минимално или никакво време пред екрана при деца на възраст под 18 месеца. За децата между 18 и 24 месеца то също трябва да бъде сведено до минимум. На възраст между 2 и 5 години това е по-малко от един час на ден.

Малките деца под двегодишна възраст наистина нямат голяма полза от времето, прекарано на екрана, или от това, че просто гледат телевизия. На този етап от живота им, от гледна точка на развитието, всичко е свързано с наблюдение на средата. Те се учат и си взаимодействат с хората около тях. Търсят отзивчива, емоционална връзка и се опитват да разберат социалните сигнали. Това не е налице, когато гледат телевизионно предаване или играете на видеоигра.

Ако децата ви прекарват времето си пред екрана, то трябва да е съобразено с възрастта им. Времето, прекарано пред екрана, трябва да е нещо, което правите заедно с тях, а не нещо, което те правят сами. 

Какво се счита за "време пред екрана"?

Може би ще се изненадате колко много неща попадат в категорията "време пред екрана". Всичко, което има екран, е време за гледане на филм. Това включва телевизора, телефона, таблета, компютъра. Няма конкретно нещо, което да се включва - или да не се включва - в екранното време. 

Не всички видове екранно време обаче са еднакви. Активното гледане на филм е различно от пасивното гледане на телевизора на заден план, докато правите други неща.

Симптоми на твърде много време, прекарано пред екрана

Може да е трудно да разберете кога детето ви прекарва твърде много време пред екрана. Няма един конкретен симптом, който да се откроява при всяко дете. И не всяко дете, което гледа много време на екрана, има специфични симптоми.

По-малко физическа активност: Има шансове децата, залепени за екраните, да са по-заседнали. Ако не са толкова активни и не излизат навън и не получават достатъчно слънчева светлина, това също няма да ги накара да се чувстват добре и може да се отрази на здравето им.

Нарушен сън: Сънят е друга голяма област, засегната от изобилието от време, прекарано пред екрана. Сънят е толкова важен за подрастващите деца, но екраните са постоянна стимулация, особено ако се използват близо до леглото. Това има отрицател ефект върху качеството на съня.

Главоболие: Има деца, които казват, че имат главоболие или други физически оплаквания. Те прекарват 50% от деня си на екран, независимо дали това е телефон, телевизор или компютър. Това може да е част от проблема.

Напрежение на очите: Важно е също така да дадете почивка на очите си. Напрегнатото взиране в нещо, независимо дали сте твърде близо до него или не, със сигурност няма да ги накара да се чувстват добре.

Емоционално въздействие: В някои случаи времето, прекарано пред екрана, може наистина да повлияе на децата и в емоционален план. Проучванията показват, че то може да намали когнитивните функции и продължителността на вниманието, както и да окаже влияние върху енергийните нива.

Липса на преподаване на сигнали за комуникация: По-малките деца също така нямат способността да общуват добре и да ви казват какво искат и какво не искат. Времето пред екрана не помага да се развие това и се отразява на емоционалната им интелигентност.

Как да намалим времето пред екрана

Намаляването на времето, прекарано пред екрана, започва с осъзнаването на наличието на проблем.

Давайте пример: Даването на пример е добро начало. С други думи, това означава да оставите телефона си и да изключите телевизора. 

Определете места и часове, в които да не се прекарва време пред екрана: Това също е полезно. Например, може да направите времето за вечеря забранено за телефони. Или пък може да забраните видеоигрите след училище, докато не се свърши домашната работа. 

Гледайте заедно колкото е възможно повече: Препоръчително е да се гледа съвместно, доколкото е възможно. Участието на детето ви във времето, прекарано пред екрана позволява да го научите на това, което гледа. 

Бъдете последователни: Важно е да бъдете последователни и твърди. Ако ще поставяте граница, по-добре е да я поддържате докрай

В крайна сметка определянето на идеалното време, прекарано пред екрана, също е въпрос на баланс.