Много деца в богатите държави са с лошо психично здраве, застрашени са от затлъстяване и нямат основни умения по математика и четене, предаде ДПА, цитирайки доклад на УНИЦЕФ.

България е на предпоследното 37-о място в общата класацията на държавите от ЕС и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за психичното и физическо здраве, и уменията на децата.

На последно място според доклада "Какво определя благополучието на децата в богатите държави" е Чили, а преди България са САЩ.

Около 20% от децата в най-богатите държави не са доволни от живота си. В Турция само 53% от тях са щастливи. Сред най-потиснатите деца са япончетата и британчетата. По психично здраве България е на 18-о място.

Най-много самоубийства сред тийнейджърите има в Литва. Следват Нова Зеландия и Естония.

Що се отнася до физическото здраве, около една трета от децата са с наднормено тегло или затлъстяване. По този показател България е на предпоследното 37-о място.

Около 40% от децата нямат основни умения по четене и математика към 15-годишна възраст. Чили, България и Румъния са се представили най-зле.

За доклада са използвани данни отпреди пандемията от новия коронавирус. Авторите обаче предупреждават, че тя е съществена заплаха за благополучието на децата.

"Много от най-богатите държави в света, които имат ресурси да осигурят добро детство за всички, не се справят с това - каза Гунила Олсън, директор на програмата "Иноченти". - Ако правителствата не предприемат бързи и решителни действия за защита на благополучието на децата в програмите си срещу пандемията, можем да очакваме още по-голямо обедняване, влошаване на психичното и физическо здраве и все по-голяма разлика в уменията им".