Есента е щедра на багри. Е, и капризна откъм температури и климатични явления. Това е един от най-красивите сезони за снимки на открито - когато всичко е облечено в цвят, земята е застлана с килим от пъстри листа, а дърветата все още не пускат своята премяна, преливайки в куп нюанси от зелено до тъмно червено.

Ако решите да се възползвате от този естествено красив декор за семейни снимки, ето някои полезни съвети за успешна фотосесия с децата:

Кога да направим есенна фотосесия на открито?

Перфектното време за есенни кадри всяка година варира, но обикновено е в първата половина на октомври. Тогава пъстрите цветове са завладели пейзажа, но листата са все още свежи в своите жълто-червени краски, а дърветата още не са оголени.

След този етап идва времето на по-сухите и тъмни листа, оголените клони и облачни дни, в които енергията на цветовете не е толкова силна.

Снимка: iStock by Getty Images

Дрехите

Облечете се в тон. Цветовете, дори да не са напълно еднакви, е добре да си подхождат и да не са прекалено много. Обсъдете цветовете и с фотографа, защото те зависят от мястото за снимане. Изберете семпли дрехи, без да прекалявате с аксесоарите. Забравете за щампите, райетата, картинките и пайетите. Най-хубави на снимки са чистите едноцветни десени, като за есента подходящи са дрехи в пастелни тонове. Ако правите фотосесия в етапа на все още зелени листа, може да се насочите към жълто, оранжево и горчичено. В по-златната есен обаче тези цветове биха се сливали с пейзажа и вече подходящи стават синьо, лилаво, бордо.

Подгответе по два комплекта дрехи, които лесно могат да бъдат сменени - не само заради снимките, но и защото с деца често се случват непредвидени ситуации. Ако преобличането е трудност на терен, при децата втората визия може да е само със смяна на горна дреха/жилетка, при мъжете сако, при дамите шал, например.

Не забравяйте, че през есента температурните амплитуди са големи - дори и следобедът да е слънчев, към залез ще стане по-студено и е важно да приготвите допълнителни топли дрехи и шапки за цялото семейство.

Снимка: iStock by Getty Images

Светлината

Правилната светлина е ключът към перфектния кадър. При фотосесии на открито най-хубавото време е по изгрев и по залез. Blue hour се нарича времето, непосредствено преди изгрев, което дава чудесна светлина за снимки (и от което рядко можем да се възползваме за семейни фотосесии). Golden hour е времето преди залез, в което слънцето се снижава, дарявайки мека светлина без резки сенки. През есента подходящи за снимки са следобедните часове, които постепенно преливат към златния час - слънцето общо за сезона не е толкова директно и ярко и може по-дълго да се възползвате от подходяща светлина.

Настроението

Моделите трябва да се забавляват, да изпитват удоволствие от снимането. Когато във фотосесията са включени деца, това означава на първо място те да са наспани и нахранени (особено най-малките). Уточнявайки времето за фотосесия, винаги имайте предвид режима на децата. Носете със себе си плодове, лека закуска и лакомства за награда на малките модели. Пригответе чай в термос - ще му се зарадват, ако фотосесията се проточи и усетят захлаждане.

Подгответе децата няколко дни по-рано, като им разкажете подробно къде и защо ще правите снимки, какво ще се случи с тях след това. В деня на снимките направете така, че децата да са добре предразположени и в добро настроение, подарете им нещо, което да ги зарадва или ги наградете след снимките.

Обективът усеща емоциите. И за да станат хубави снимки, трябва да показваме искрени чувства. Много хора се сковават и се притесняват пред камера. Но все пак се старайте да не криете емоциите и чувствата си един към друг. Не карайте децата да позират, а играйте с тях и ги провокирайте.

Снимка: iStock by Getty Images

Аксесоарите

Не са задължителни, но помагат за разнообразяване на снимките. В зависимост от мястото и типа фотосесия, дали в снимките участват деца, домашни любимци и т.н., може да изберете предмети, които да ви характеризират и да олицетворяват определена емоция. Това може да е любимата играчка на детето, обичана книга, спортен артикул, топъл шал или красива шапка. А за есенна фотосесия аксесоари може да откриете и на мястото на снимките - съберете красиви шишарки или шепа кестени, направете букет или венец от пъстри листа, наберете кошница есенни плодове. Вземете със себе си одеялце в подходящи цветове, за да може да направите кадри и на земята, още по-свързани с природата. Голям чадър също би бил интересен акцент в есенните снимки. А пъстър букет от цветя би намигнал към отминалото лято в контраст с пейзажа.

Мястото

Изберете изчистено откъм детайли и архитектура място. Фокусът би бил върху есенните цветове и трансформацията на природата, така че парк или близко място извън града с различни дървесни видове биха били подходящ декор. Съобразете мястото да не е прекалено популярно и пренаселено - дори това да не пречи на самите снимки, би разсейвало децата.

Снимка: iStock by Getty Images

Наталия Тодорова е автор на блога The Little Chef, където готви заедно със своите малки помощници - двете й деца. Там споделя всичко, което я вълнува - детско развитие и възпитание, родителство, кулинария. Тя е и автор в рубриката ни #СемейниФинанси.