Добре известно е, че след раждането и изписването емоциите вече поутихват. Сега целият хаoс и еуфория около новия член на семейството се изместват от рутината. С нея обаче идват някои промени в живота ни, за които не ни се е налагало да мислим досега.

Животът на необвързаните е толкова различен. Взимаш заплата, плащаш сметките, купуваш си спонтанно някоя дрешка и често се оказва, че броиш дните до заплата. Сигурна съм, че и за вас този сценарии е познат. Сега обаче сме майки, бюджетът е семеен и носим отговорност не само за себе си, но и за малкото човече.

А колкото и да е малко бебето, много скоро ще откриете, че неговите разходи могат да са космически! И в този момент започваме да се питаме - за какво стига заплатата, след като бебето се появи? Ето моите трикове за това как да планираме месечния бюджет според нуждите на новия член в семейството.

Снимка: Цвета Евтимова

Спестявайте още преди раждането

Обикновено по време на бременността ентусиазмът надделява над разума и ние като горди бъдещи майки започваме неконтролируемо да купуваме малки дрешки и обувки. В последствие, ако сте като мен, откривате, че често доста от тях остават дори с етикет. Децата растат много бързо. Страховито бързо! Планирайте още преди раждането какви дрешки и в какви количества ще са ви необходими.

Още една истина, пазена в дълбока тайна, е че на бебето ама хич не са му необходими обувки през първите 10-12 месеца. Да сладко е, но е непрактично. Така че и това са пари, хвърлени на вятъра. Много рядко ще посягате и към официални дрешки, дънки, рокли и ризи. А и никак няма да ви се занимава да закопчавате 20 копчета, защото пръстите ви ще треперят от безсъние.

Снимка: Shutterstock

Много майки напоследък правят и "Baby Shower" преди раждането. С две думи - да се почерпим с приятелки за предстоящото раждане, а те да ни подарят куп неща за бебето. Не се стеснявайте да направите списък с подаръци, които ще са ви наистина необходими. Дрешки, шишета, биберони, памперси. Това са все неща от първа необходимост. Така ще избегнете повтарянето на подаръци и ненужните такива, които няма да използвате често. И най-важното - ще спестите доста средства.

Продавайте умалелите дрешки

Да продадем ненужните, но запазени дрешки и играчки на детето си е тенденция, която навлиза все повече сред майките в последно време. Едно доста разумно решение, според мен. Има много групи, които са специализирани за продажба на детски дрешки - от майки на майки. Правилото е, че дрешките трябва да са нови или запазени, а всякакви дефекти или забележки се описват. Прилагате и реална снимка. Останалото е лесно! Някой ви пише, че иска да купи дрешката. Изпращате му я по куриер за негова сметка с опция преглед и проба. И Воала! Парите можете да вложите в по-големи дрешки или играчки.

Снимка: Shutterstock

Аз лично много обичам да разменям дрешки и играчки с приятелките ми, които имат деца. Така панталонките и роклите, които още имат живот, се износват, а след размяната децата имат играчки, които не са им омръзнали и за тях са на практика нови.

Пропуснете ненужните покупки

Когато Алекс беше бебе, аз бях като луд с картечница в детски магазин. Толкова много ненужни неща купувах. Не че не съм ги използвала изобщо, но съвсем спокойно можех да мина и без тях. Такива са например кофата за памперси с ароматизирани торбички, нагревател за шишета, стерилизатор, плюшени играчки. Ако искате вярвайте, но бебешката индустрия е толкова иновативна, че вече е изобретен и така "нужният" нагревател за мокри кърпички?!

Снимка: Shutterstock

Най-разумно е да не купувате повечето от гореспоменатите неща предварително, а да ги вземете от приятелка ако наистина са ви необходими. Така можете да пробвате дали на детето му харесва дадена вещ и дали тя би била безполезна за вас.

Спестявайте от памперси

Както знаем, едно сериозно перо в бюджета са именно памперсите. Едно новородено използва средно по 7-8 памперса на денонощие. Това прави по 210-240 памперса на месец.Така неусетно хвърляте в кофата 80-100 лв във вид на използвани пелени. Не е изненада, че този разход се набива като трън в очите на всички родители.

Снимка: Shutterstock

През последните години се отличиха три основни метода за пестене от памперси. Първият е "естествената бебешка хигиена", при който изхождате бебето над мивка или гърне. Така количеството употребени памперси рязко намалява. Можете да разчитате и на популярните пелени за многократна употреба, които са по-голяма първоначална инвестиция, но в дългосрочен план спестявате доста, тъй като само ги перете и сушите. Третата опция е да използвате по-бюджетни памперси през деня, когато ги сменяте по-често и по-скъпите през нощта, тъй като те имат по-голяма попивателна способност.

Разбира се, колкото по-рано научим детето да използва гърне, толкова по-добре. А съвсем скоро ще ви разкажа как аз показах магията на гърнето на моите деца само за ден.

Бавачка на разменни начала

Снимка: Shutterstock

Всички сме хора! Да, майките също! Това означава, че имаме нужда от време за себе си. Да отидем на фризьор, просто да останем сами за малко или да отметнем ангажименти, на които бебето не може да присъства. Някои майки имат баба, на която могат да разчитат в такива ситуации, но други нямат този късмет. Тогава първото нещо, за което се сещаме е да потърсим бавачка. Но това, както знаем, е трудно и скъпо. Пък и дали с детето ще се харесат?

Ще ви споделя един трик, който практикуваме с моите приятелки. Гледаме децата си на разменни начала!

Ако на някоя от нас се наложи да свърши нещо без детето, звъни на друга майка от групата и я моли да го остави при нея. После пък тя връща жеста. Тази стратегия има много плюсове. Първо оставяме детето на някой, когото познаваме и на когото вярваме. Обикновено приятелките ни са запознати и с начина, по който гледаме детето си и успешно ще приложат нашите методи. А и стрес за детето няма, защото те вече са му ощипали всичките гънки по минимум милион пъти.

Чудесна идея е да си направим график, според който в определен ден от седмицата едно семейство гледа всички деца, а другите двойки имат време за себе си. Всяка седмица се редува различно семейство. Все пак в такива нужди се познават приятелите.

Разпределяне на месечния бюджет

Планирайте бюджета си! Това може би е съвсем логично, но как да стане на практика?

След идването на детето вашите разходи и приходи няма да са същите. Това означава, че трябва да сме доста по-стриктни в планирането на месечния семеен бюджет и яростно да се придържаме към него.

У нас използваме една от най-популярните за целта стратегии, наречена "50/30/20".

Снимка: Цвета Евтимова

При този метод се смятат приходите на семейството, след като са платени осигуровките. Целта е 50% от тази сума да се отделят за неотложните разходи. В това число влизат хранителните продукти, сметките, кредитите. 30% отиват за нещата, които правим за удоволствие. А именно извънкласните занимания на децата, кино, вечери навън, хобита. Останалите 20% оставяме настрани за непредвидени разходи. Лекарства, зъболекар, ремонт на колата. Ако имате късмета тези пари да останат непокътнати, то те отиват при спестяванията на семейството от фонда "Бели пари за черни дни". В началото е малко трудно да се придържаме стриктно към тази стратегия, но с всеки месец става по-лесно, обещавам!

Да си родител означава да имаш много отговорности и задължения. Може и да не се научим да планираме бюджета за месец или два, но съвсем скоро ако имаме желание, ще се справяме с лекотата на главен счетоводител с дългогодишен стаж. Защото нашата мотивация е бебешки голяма! Успех и да хващаме калкулаторите!