Родителите постоянно се опитват да предпазят децата си от лоши навици. Едва ли има малчуган, който от съвсем ранна възраст да не е слушал колко много микроби има под ноктите и че заради това не бива да ги гризе. Учени от Канада обаче твърдят, че тази привичка всъщност е полезна за здравето, съобщава порталът Мед хийл, цитиран от БТА.

Малките деца често са били сплашвани от възрастните със зловещи истории за микробите, спотайващи се под ноктите им. При по-непослушните дори са прилагани методи като мазане с пипер или горчица с цел да бъдат отучени от лошия навик.

Авторите на настоящото проучване обаче развенчават този мит.

Специалистите от университета "Макмастър" са провели изследване, доказващо безполезността на родителските забрани. Изследователите отбелязват, че чрез гризането на ноктите в тялото попадат мръсотия и бактерии, и именно в това се състои ползата за здравето. Учените сравнят лошия навик с ваксина. Те обясняват, че количеството на попадналите в организма микроби е толкова малко, че тялото лесно можВее да се справи с тях и да развие имунитет.