Грижата за бебешкото дупе е ежедневна тревога на много млади майки - както по отношение на хигиената, така и във връзка с предпазването на нежната бебешка кожа.

Преди време в Светът на мама засегнахме темата за ползването на еднократни или многократни пелени. Тук ще обърнем внимание на някои важни въпроси за смяната на пелените, които важат и в двата случая.

Колко често да сменяме пелените?

Бебешките пелени се сменят обикновено на около 2 до 4 часа в зависимост от възрастта. В първите месеци бебетата имат по-чести движения на червата и съответно пелените са мокри или цапани доста често, като новородените пишкат до 20 пъти на денонощие. Когато бебето расте, капацитетът на пикочния мехур също се увеличава и обикновено има по-малко мокри пелени през деня.

При всяко изхождане пелените задължително се сменят веднага, за да бъде предотвратено подсичане. В останалите случаи смяната става при мокър памперс - най-често при всяко хранене. Педиатрите препоръчват рутината на смяна на пелените да става преди храненето по две причини. От една страна, режимът на малкото бебе често е свързан с това след кърмата или формулата веднага да заспи и няма как да бъде пременено. От друга, при преобличане или къпане често коремчето бива притискано, което не е препоръчително след хранене и може да доведе до връщане на храна. Въпреки това някои родителите забелязват при тяхното бебе навика на изхождане тъкмо след хранене - и съответно предпочитат да оставят процедурата за накрая.

През нощта смяната на пелените обикновено става само при необходимост - когато бебето се събужда за хранене или усетим, че памперсът е препълнен. Препоръчително е за нощните часове да изберем по-абсорбиращи пелени, за да не се налага честа смяна. Мокрият памперс обаче, оставен продължително през цялата нощ, може да доведе до кожни раздразнения и зачервяване, за които е добре да следим. Летните горещини и потенето могат допълнително да стимулират подобни процеси.

Някои пелени имат индикатор с промяна на цвета, който сигнализира, когато пелената е мокра. Полезно и удобно за бърза проверка, докато бебето спи - макар че и простото опипване на памперса дава достатъчна представа дали е пълен.

Платнените пелени за многократна употреба може да изискват по-честа смяна от пелените за еднократна употреба поради по-ниската им абсорбция, обикновено на 2-3 часа или при всяко намокряне.

Смяната

В първите месеци от своето раждане бебето е по-малко подвижно, не може да се завърта все още по корем и смяната на пелени е по-лесна. Обикновено тогава използваме стойки или шкафчета за преповиване. Купете удобна стойка или шкаф с височина, която няма да ви кара да се навеждате. Не подценявайте това - смяната на бебешки пелени е действие, което ще се налага да правите много пъти всеки ден и неудобната позиция бързо ще се отрази с болки в гърба и кръста.

Снимка: iStock/Getty Images

Независимо от възрастта и подвижността на бебето обаче, не бива да го оставяме без надзор върху повивалника, дори и за кратко. Уверете се, че имате под ръка всичко необходимо - нови пелени, мокри и сухи кърпички, крем, дрешки, тампони за почистване и физиологичен разтвор и т.н. Не се изкушавайте да притичате до съседния рафт за нещо, тъй като бебето може да се завърти върху високата повърхност за секунди.

Измивайте старателно ръцете си със сапун и вода преди и след смяна на пелените, за да предотвратите разпространението на микроби. От една страна, микроби могат да попаднат от мръсните ни ръце върху чувствителната, а понякога раздразнена кожа на бебето при почистване. От друга, ако детето е болно, в изпражненията често има остатъчни вируси и микроби, които могат да заразят околните.

Снимка: iStock/Getty Images

Всеки път, когато е възможно при смяна на памперса, предпочитайте измиване на дупето вместо бърсане с мокри кърпички. Може да измивате нежно под течаща вода, без допълнителни измивни препарати - душ-геловете оставете за вечерната вана или при по-замърсено дупе. При използване на мокри кърпички предпочитайте такива без ароматизатори и консерванти, като почиствате старателно, но без прекомерно търкане.

Оставете кожата да изсъхне добре преди поставяне на новата пелена. Попийте добре с памучна кърпа или хавлия дупето и гънките или оставете за кратко на въздух. Влагата, покрита с пелена, може да бъде допълнителен стимулатор за развитие на микроби и кожни раздразнения.

Когато използвате мокри кърпички, винаги почиствайте с движение отпред назад, за да предотвратите пренасяне на фекални замърсявания и ентеробактерии към гениталиите, особено при момиченцата. Докато сменяте пелените при момченцата, полезен съвет е да покривате с кърпичка или част от пелената пениса, за да не бъдете изненадани с фонтан.

Какъв крем да използваме?

Обикновено педиатрите посочват, че ако кожата на бебето не показва раздразнение, е по-добре да не се използват никакви кремове, тъй като те освен че защитават, също така не дават възможност на кожата да диша. Поради тази причина също като цяло е полезно да оставяме когато е възможно бебето без пелена, поне за кратко.

Кожата на всяко бебе е с различна склонност към раздразнение и понякога дори кратък контакт с мокър памперс води до зачервяване. Ето защо често родителите предпочитат да използват мазен крем за пелени в тази зона почти при всяко преобуване.

Когато избирате крем за пелени, внимателно разглеждайте съставките и изберете продукти, които са хипоалергенни и не съдържат агресивни химикали, аромати и оцветители. Консултирайте се с педиатъра за индивидуални препоръки, ако бебето има специфични кожни проблеми или алергии.

При подсичане и обрив се препоръчват пудри и цинкови кремове, които да спомогнат за преодоляване на проблема. Те създават защитна бариера върху кожата и са ефективни за задържането на влагата далеч. Обикновено не са подходящи за ежедневна употреба, тъй като могат прекомерно да изсушат.

Кремовете, съдържащи ланолин, могат да помогнат за успокояване и защита на раздразнената кожа. Ланолинът се извлича от овча вълна и има овлажняващи свойства. Кремовете с невен имат успокояващи свойства, а алое вера се използва за овлажняване. Вазелинът или продуктите, в чийто състав има петролатум, също имат за цел да създадат защитна бариера.

Ако бебето получи обрив от пелени, използването на подходящ крем може да помогне за успокояване на дразненето и да ускори заздравяването. Ако въпреки усилията обривът продължава повече от 2-3 дни или се влошава, ако има признаци на инфекция, важно е да се консултирате с педиатър за подходящо лечение.

Снимка: iStock/Getty Images

Правилото на двата пръста при поставяне на пелена

Когато поставяте новата пелена, уверете се, че сте я сложили така, че добре да обхваща кръста на бебето, за да сте сигурни, че пелената не е прекалено стегната, можете да използвате "правилото на пръстите". След като залепите пелената, плъзнете един-два пръста между нея и кожата на бебето в областта около кръста. Трябва да можете да пъхнете спокойно пръстите си, но без да има още излишна празнина, което вече би означавало хлабав памперс.

Използването на подходящия размер на пелената според теглото на бебето ще помогне за правилното пасване. При по-големи и подвижни бебета правилното позициониране и закопчаване се превръща в истинско предизвикателство и тогава памперс-гащите са удобно решение, особено при смяна навън.

Когато сме навън

При разходка и пътуване носете със себе си, на първо място подсигурете своя комплект за преповиване. Той трябва да съдържа достатъчно нови пелени и мокри кърпички, крем, допълнителен комплект дрехи за извънредни ситуации, непромокаема подложка за преповиване, любима играчка или залъгалка за отвличане на вниманието.

Ако сте в мол или друга обществена сграда, те най-често са оборудвани със стая за преповиване, където няма консумативи, но поне може да откриете удобен плот и течаща вода.

В парка или навън най-удобно е използването на количката, като подложите под бебето непромокаема пелена, така че със смяната да предотвратите изцапване на дамаската и завивките. Дайте на детето играчка или залъгалка, с които да ангажирате вниманието му за по-спокойна смяна. И действайте бързо.