Всяка бременност е строго специфична и рисковете в нея зависят от здравния статус на майката, минали заболявания, хранителните и хигиенни навици, имунна система, биохимичен профил, хормони, нейната и на бащата генетика, както и много други фактори - на околната среда и на средата, в която се износва плода. Метаболизмът на всеки човек също има индивидуални характеристики, но като цяло има едни общи правила кои вещества как се усвояват, както от майката, така и от плода.

Храненето по време на бременността е от ключово значение, защото то както може да компрометира една здрава бременност, така може и да нанесе правилните корекции срещу процеси, които вече са стартирали вътреутробно. Една от функциите на плацентата е да действа като филтър между майката и детето и да ограничи вредното въздействие на вещества, които преминават по кръвен път. Но плацентата не дава пълна защита. Какво минава през нея и какво задържа до голяма степен зависи от начина ни хранене. Тъй като малко от рисковите фактори можем да контролираме и зависят от нас, то тези неща си заслужава да се знаят. А преценката за тях остава индивидуален избор.

Бременността е състояние на организма, при която има завишена нужда от определени хранителни вещества. Балансът между протеини, въглехидрати и мазнини е от изключително значение. Разбира се, важно е в какво състояние е майката, когато стартира бременността и ако тя е с наднормено тегло, метаболитни нарушения и дисфункция на щитовидната жлеза, трябва бременността й да бъде мониторирана от тесен специалист - ендокринолог. В общия случай обаче са валидни следните правила:

Въглехидратната храна трябва да идва от сложни въглехидрати като сладък картоф и тиква, които имат високо съдържание на нишесте, пълнозърнесто брашно (лимец, елда, ръж) и някои бобови растения, като нахут и зрял боб. С последното трябва да се внимава как се приготвя, за да се избегне излишното подуване на червата. Сложните въглехидрати са богат източник на фибри, които са изключително важни и за констипацията, която често съпровожда бременната, но и набавят в организма необходимото количество енергия.

Въглехидратна храна, която съдържа високо ниво рафинирана бяла захар, включително всички производни брашнени продукти, подсладени напитки и плодове с високо съдържание на фруктозна захар, са непрепоръчителни. Освен, че са с висок гликемичен индекс и повишават рязко кръвната захар, тези продукти крият риск от гестационен диабет.

Плодовете и зеленчуците не трябва да се приемат безразборно. Много от тях, както вече стана дума, съдържат високи нива захари. 2,5 купички зеленчуци и 2 купички плодове дневно са необходимата доза за балансирано здравословно хранене. Те могат да включват както салати, така и задушени зеленчуци, а плодовете е добре да бъдат повече кисели, отколкото сладки. Гроздето и банана повишават телесното тегло. Ако предпочитате да приемате плодовете под формата на фрешове или смутита, винаги в тях трябва да се добави лъжичка зехтин или друга растителна мазнина, което ще забави усвояването през лигавиците на стомашно-чревния тракт.

Тъй като бременността е период на интензивен растеж и развитие на плода, протеините са от основно значение. Те изграждат тъканната структура и структурата на жлезите с вътрешна секреция, които са отговорни за хормоните в по-късен етап.

Растителните протеини, в частност граховия протеин, е изключително полезен и може да се добавя в зеленчукови храни и сокове. Соевите продукти са богати на необходимите вещества, но с тях трябва да се внимава, особено ако бременната страда от автоимунно заболяване. По-добре е те да бъдат заменени с бобови растения, ядки, ядкови масла и млека и семена.

Протеините от животински произход, съдържат незаменими аминокиселини и са изключително важни в периода на бременността. От птиците за предпочитане са патица, пуйка, пъдпъдък и домашна кокошка. Могат да се консумират и телешко, риба и яйца. Свинското месо съдържа твърде много мазнина и не е най-подходящата храна в този период.

Когато говорим за мазнините като основна съставка в хранителния метаболизъм, то вниманието ни трябва да е насочено към омега-3 мастни киселини. Те са изключително важни за периода на вътреутробно развитие. Могат да се набавят от тлъсти риби - сьомга, скумрия, херинга. Като става дума за риби, трябва да се избягват онези, които имат високо съдържание на живак - паламуд, пенгасиус и др.

Лененото и слънчогледовото семе са друг богат източник на омега-3, както и лешниците.

Вече споменахме фибрите и тяхната основна функция за работата на стомашно-чревния тракт. Те са важни не само за чревното здраве, но тъй като не се разграждат в червата, те забавят процеса на усвояване на веществата и по този начин държат организма по-дълго време в условия на ситост. Бързо метаболизираните храни задействат по-скоро рецепторите за глад, а честите хранителни нужди означават две неща - натрупване на излишен неизразходен калориен прием и често повишаване на кръвната захар. И двете следствия водят до натрупване на килограми не само в бременността.

Храни, богати на фибри са бобовите растения, плодовете, зеленчуците и кафевия ориз.

Кои храни и вещества трябва да се избягват?

- Морска храна, съдържаща живак.

- Недостатъчно термично обработено месо или сурово, тип ал англе или суши. Сурови колбаси и наденици.

- Ракообразни, които не са достатъчно термично обработени - миди, раци, скариди и др., заради риска от бактериално или вирусно заразяване.

- Сурови яйца и всякакви храни, които ги съдържат в сурово състояние.

- сирена и кашкавали с плесен и мухъл от вида на бри, камембер, горгонзола и т.н. Те съдържат риск от заразяване с Listeria - група бактерии, които представляват потенциален риск за фатална инфекция на плода.

- Кофеинови продукти, алкохол и тютюневи изделия. Тези вещества проникват през плацентата. Не е уточнена допустимата доза на кофеин дневно, но се смята, че всичко, което е над 100-200 mg дневно крие фетален риск.

Кои са елементите, важни за периода на бременност?

Въпреки, че една балансирана здравословна диета трябва да внесе необходимите вещества за периода на бременността, качеството на хранителните продукти не е същото, каквото е било някога. Следователно, колкото и да се опитваме да се храним чисто, не винаги ще успеем да поддържаме това ниво за периода на цялата бременност. Но можем да добавим към храната продукти, които да задоволят необходимите нужди от специфични вещества, с които ще сме спокойни, че даваме максималното за износването на едно здраво бебе.

Хранителните вещества, важни в този период са фолиева киселина - в първите 12 седмици на бременността и два месеца преди нея, витамин Д2, витамин В12, витамин В4 (холин) и витамин А и магнезий. Лекарите препоръчват тези добавки да се приемат преди забременяване, в продължение на цялата бременност и в периода на кърмене. А за тяхната цел и смисъл ще говорим в следваща статия.