Пазите ли още спомена от лятната почивка или вече напълно забравихте, че е имало такава, отдадени на изцяло работния режим без изгледи за нова отпуска в обозримо бъдеще? А бяхте ли и вие като мен в началото на учебната година - забравени тетрадки, списъци с неща, които да не забравите да изпълните - амбулаторна карта за ученика, изпрани тениски и кецове за физическо, подвързии, етикети.... Advertisement

Нямат край ангажиментите на работещите майки, факт е. Но не е нужно всичко това да бъде възприемано като безкрайна въртележка от нескончаеми задачи. Може да го туширате като си отделите (дори и само 15 минути) време през деня само за себе си.

Говорим за прости неща, като да изпиете чаша чай, да почетете, да погледате любим филм, та било на откъси, да се отделите в тиха стая за няколко минути йога. Условието е да сте сами и никой да не ви разконцентрира, дори да се наложи да проявите егоизъм. Той е здравословен, така че, ако семейството ви иска пълноценна майка с бистър ум, ще ви ги подари.

И го казвам като майка на три деца, която непрекъснато трябва да превключва от режим "работеща", на режим "домакиня", след това на писане на домашни с второкласник и убеждаване на тийнейджърка, че не е важно само да е готина, добре е и да е образована. Там някъде тича и едно малко "изтърсаче" (както често наричат третото дете), което търси своето място в семейството, докато всички са заети с нещо друго. Та, как се спасявам аз? 

Органайзер за пакетчета чай, кафе от Market.dir.bg 

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

Купи

Като начало, превръщам в церемония малкото неща, които си позволявам само за себе си. Например, ако сте сред любителите на вълшебните свойства на чая, при следващото пазаруване се сдобийте с любимите си видове, по възможност съдържащи метна, и ги наредете в красив органайзер на видимо място, така че всеки път, когато ги погледнете, да ви дават нови сили до момента, в който ще се насладите на напитката си. Именно в тези прости на вид стъпки се крие тайната на това да сме по-балансирани - като стимулираме сетивата си да очакват най-сладкото.  

Стъклен чайник със стоманен инфузер и сет за загряване от Market.dir.bg

Снимка: Market.dir.bg

Купи

Често си приготвям успокояващи чайове, подсладени с хубав мед. Силата на билките е безспорна. Но ако и вие като мен нямате време за заваряване на водата, за запарка, а след това да чакате и докато изстине достатъчно, за да добавите меда, то стъкленият чайник с придружаващия го сет за подгряване е решението. С този комплект чаят ви ще е винаги топъл, но не прекалено и готов да му се насладите.  

Детски дървен комплект за кафе и чай от Market.dir.bg  

Снимка: Market.dir.bg

Купи

Вземете и на малчугана (или малчуганите) комплект за чай и го приучете, че в определен момент от деня е време за тази напитка, както подобава на принцовете и принцесите в британския кралски двор. Всяка майка може да убеди детето си според неговите възприятия, че точно сега е много важно да отиде да си поиграе само. А ако не успеете да излезете с него на глава, че това трябва да стане веднага, изчакайте да се заиграе, да заспи или да е на училище/детска градина и си вземете своето време. По-вероятно е да се наложи вие да сте гъвкавата, но не се отказвайте. 

Термочаша с керамично покритие с намаление от Market.dir.bg 

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

Купи

И като говорим за гъвкавост, на всяка майка, убедена съм, се е случвало да си направи кафе, но поради редица обстоятелства то да стои дълго време изпито наполовина, а после в движение да го глътне студено. С термочаша като тази няма да си спечелите времето за кафе, но пък ще си осигурите поне да е топло, когато пак намерите минута-две.  

Kафеварка от Market.dir.bg 

Снимка: Market.dir.bg
 

Купи

Като споменахме кафе, в случай че нямате време през седмицата да се насладите на живителната напитка, позволявайте си истинска церемония през уикенда. Всичко друго може да изчака още 10 минути, пък и имате цели два почивни дни, в които да изперете, изгладите, сготвите, изведете децата и т.н. Въпросът е в това, ако има дори едно нещо, което обожавате да правите, да отделите достатъчно време само за него. Например вкъщи е въведен неписан закон, че когато пия кафе, не ме интересува нищо друго и се гледа само този телевизионен канал, който искам аз в рамките на 10 минути. След това екшънът си екшън.  

Ароматна свещ от Market.dir.bg

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

Купи

Известно е, че лавандулата е наричана билката срещу тревожност. Ако нямате твърде много опции да си набавите "своето време", запалете ароматна свещ, докато вършите нещо друго и се насладете на аромата на ванилия, лавандула и смирна. Ще се заредите с добро настроение, а оттам нататък е по-лесно да организирате деня си в своя полза. 

Акумулаторен ултразвуков арома дифузер от Market.dir.bg

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

Купи

Известно е също така, че етеричните масла имат многостранно въздействие върху организма и всяко от тях е подходящо за различни ситуации. Дали искате детето ви да боледува по-малко, или да успокоите нервите си, или просто вкъщи да е енергийно по-благоприятно, може да им се доверите. Дифузерът е уред, за който човек никога не би съжалявал за инвестицията, а тя е в пъти по-рационална от това да се тъпчете с лекарства за глава, за имунитет и др. В Market.dir.bg ще намерите и редица различни успокояващи аромати - лавандула, цитрус, морски бриз, мукус, ванилия и др. 

МасажорMarket.dir.bg 

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

Купи

Ако ще крадете 10 минути за себе си, нека са качествени. Напрежението във врата и раменете ми е добре познато, затова парите за масажор за мен не са глезотия, а вложение в здравето. Тежките раници на децата, седене на неудобен стол пред компютър по цял ден и ред други причини могат да доведат до усещането, че имате камъни на раменете си. Ако наблизо нямате желаещ, който да ви разтрие, а след като сте в тази статия явно нямате и време за масажни салони, подарете си масажор за врата. Може да направите и по-смела инвестиция с масажна постелка - въпрос на възможности и на необходимост. Важното е 10-те ви минути дневно да са наситени с ползи не само за психиката, но и за физиката ви.

Розе "Златни ръце" от Market.dir.bg 

Снимка: iStock by Getty Images

Купи

Ако нищо по-горе не ви е помогнало да направите деня си по-релаксиращ, то в неговия край, когато всички са си по леглата, може да се насладите на чаша хубаво розе с купичка от любимите ви ядки. Разбира се, при желание може да споделите с добра компания, но в случая търсим оптималното решение, в което "крадем" време. И ако случаят е такъв, не се корете, че се наслаждавате на чаша вино - една преди лягане е здравословно, съгласни са повечето здравни експерти.

Самостоятелното дете, или как да стана "мързелива майка" от Market.dir.bg

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

Ако вашият случай е такъв, че все още имате скрупули да мислите за себе си, ви е нужна и малко специализирана литература, която ще ви убеди, че здравото и щастливо семейство се крепи от здрава и щастлива майка. А тя е такава, когато е отпочинала, когато е хапнала онова, което обича, когато е отделила време за хобитата си и никой вкъщи не ѝ се сърди. Дори да се опитвате да свършите всичко вместо децата си до безкрай, никой няма да ви е благодарен. 

Добре познавам оправданията "трябват пари", "детето трябва да е активно, за да е здраво" и т.н. и т.н. - всички те, дошли от мен самата, за да ме убедят, че нямам време за себе си. Имам. И го научих по трудния начин. 10-15 минути на ден, та дори и половин час, не са кражба, те са награда. 

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.