Сигурна съм, че не съм единствената, която усеща мириса на празници и зимна ваканция. Пред очите ми е следната картина: малките се пързалят с шейни в пухкав бял сняг и като никога се смеят заедно, а аз ги викам, за да ги почерпя с ароматни коледни сладки и горещо какао. А най-добрата новина е, че декември нахлу с пълна зимна сила и моите привидения чукат на вратата. Но колкото и да обичам вълшебния зимен аромат на меденки, шоколад и борови клонки, има една мисъл, която не ме оставя да спя спокойно. А именно - какво по-точно ще правя с децата в града по време на любимата им коледна ваканция?! Празниците - ясно! Шейните - ясно! Какаото и то! А после? И тъй като съм сигурна, че не съм единствената, която има този проблем, реших да споделя моите идеи, родени след няколко безсънни нощи.

Замисляли ли сте се колко е гениален Коледният базар, когато имаш време за убиване с децата? Това е и перфектното място, ако ви липсва малко празничен дух. Коледните песни, сладките и малките вурстчета са навсякъде, а греяното вино се лее като из ведро. В София има чудесен Коледен базар, който планирам да посетим един или няколко пъти с децата.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

За девета поредна година в центъра на града, на мястото на Мавзолея, отвори врати Немският коледен базар. Освен традиционните празнични сувенири и кулинарни изкушения, всеки ден ще има и музикално-развлекателна програма. За целта в Градската градина е издигнато специално проектирано мини коледно градче от празнично украсени дървени къщички. На базара се предлагат и специални, ръчно изработени сувенири. Аз лично нямам търпение, така че се надявам да се видим там.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Търсенето на съкровища винаги е забавно. Но добавете сняг към уравнението и то изведнъж се превръща в още по-любимо занимание. Запасете се с малки и големи предмети за скриване, спрямо дълбочината на снежната покривка. Ако се подготвите и с нови дребни подаръци за хлапетата - магията ще е съвсем завършена! Правилата на играта са прости. Можете да играете тази игра вътре в къщата или навън, в снега. Но, както казахме, със сняг е по-забавно. Изберете улики или предмети, които децата трябва да търсят. Не ги крийте твърде добре и не ги заравяйте твърде дълбоко в снега. Определете време и оставете децата да се развихрят, за да намерят заровените съкровища. Тази игра няма нужда от победител или класиране на 1-во, 2-ро и трето място, защото всеки, който си изрови подаръче, ще е повече от доволен! 

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Едно от най-красивите неща за снежните зими е белотата на снега! Колкото и приказно да е обаче, липсата на цвят също може да бъде депресираща. Особено за децата. И така, какво ще кажете да добавим малко цвят към безкрайната бяла ширина? За целта имаме нужда от екологични, миещи се бои, четки за рисуване и формички за пясък. Останалото е лесно. Избираме запълнена със сняг зона, която искаме да нарисуваме. Използваме формите, за да направим цветни замъци или декоративни рисунки от снега. Смесваме цветовете и казваме на децата да боядисат формите във всеки цвят, който пожелаят. Имайте предвид, че тази игра е предназначена за забавления навън. В противен случай не очаквайте, че формичките ви ще оцелеят в затоплените помещения на дома.

В днешния епизод ще откриете още зимни предложения от мен и трите ми съкровища, а аз само предупреждавам, че едно от тях има потенциал да се превърне в истински кошмар за всяка майка. И след като вече имаме достатъчно идеи за реализация през студените зимни дни, остава само да си пожелаем снежна и весела зимна ваканция. А ако ви се ходи до Коледния базар, драснете едно съобщение, за да се видим на по чаша греяно вино. За майките говоря, естествено.