Някъде между прохождането и първите пъти, в които детето хваща лъжицата да се храни само родителите обикновено наострят уши, за да чуят и първото "мамо". Очакването често е изпълнено с нетърпение, а дори и да знаете, че няма нужда и смисъл да сравнявате своето дете с другите по-рано проговорили, притеснението, че нещо не е съвсем наред често се прокрадва.

Не забравяйте, че всяко дете върви със собствено темпо на развитие и всички параметри за измерване, които ще намерите в интернет и при педиатъра му, са просто за ориентир.

Но ако все пак искате да подкрепите детето си в първите му опити да произнася думи, а след това и да ги навръзва в смислени изречения, ето какво можете да направите.

Четете книги

Четенето на книги е доказано полезно за децата не само за развитието на речта им, но и защото е качествено време, което родител и дете прекарват заедно. За да помогнете на детето да се ориентира, докато четете, посочвайте картинките на това, за което се говори: "Ето го тук зайчето, виж как скача".

Друг плюс на книгите е, че в тях се употребяват думи, които рядко или никога не използвате в разговорната си реч и по този начин обогатявате речника на детето си още преди да е проговорило.

Изключете електронните устройства

Препоръките за това кога и колко електронни устройства (телефони, таблети, компютри и телевизори) да има в живота на детето са различни в различните краища на света, но като цяло е прието до 1 година те да бъдат изцяло изключени от обкръжаващата среда на бебето. След това можете да включите по 10-15 минути гледане на подходящи за възрастта програми на ден.

Вредата, която електронните устройства нанасят върху развитието на говора на децата, е че те изискват само гледане и слушане, но не учат на комуникация. Телефонът пуска песнички независимо дали детето му говори или не. Прекомерната употреба на екрани при малките деца е и една от основните причини да има толкова много деца с говорни проблеми през последните години.

Описвайте с думи всичко, което правите

След няколко месеца това може вече да ви се струва безкрайно досадно, но описанието на действията, които извършвате пред бебето, са един от най-лесните и ефективни начини да му помогнете с разбирането и използването на речта. "Сега режа морковите, после ги сипвам в тенджерата и я слагам на котлона, за да сготвим супа."

Дори и да ви се струва, че детето не ви слуша през цялото време, не се отказвайте от този навик, защото информацията попива в изключително пластичния на тази възраст мозък.

Не поправяйте грешките

В началото децата правят доста грешки, произнасят думите неправилно или бъркат словореда. Дори и да ви изглежда логично да ги поправяте, имайте предвид, че това в повечето случаи ги демотивира, защото им създава усещане за родителско неодобрение.

Вместо това можете да перфиразирате това, което са казали, като използвате правилната дума. Например, ако детето каже: "Искам два ягоди", можете да отговорите: "Искаш две ягоди? Ето заповядай!". С времето детето постепенно ще започне да употребява правилните думи, без да има нужда да правите нищо специално.