Вероятно всеки бъдещ или настоящ родител си е представял десетки пъти как точно ще изглежда първата собствена стая на неговото дете. Обикновено обзавеждането на бебешката стая е много идилично занимание в представите ни, но малко объркващо, когато моментът за него наистина настъпи. Кога всъщност идва този момент и как да процедираме, когато това се случи, ще ви разкажем в следващите редове. 

Кога бебето се отделя в собствена стая?

Когато говорим за обзавеждането на бебешката стая, най-често задаваният въпрос е: Кога е уместно да започнем да мислим за тази крачка? Американската педиатрична асоциация препоръчва бебетата да спят в една стая с родителите си "в най-добрия случай през първата година от живота си, а ако не - то поне през първите шест месеца". В едно от последните си изследвания Американската педиатрична академия пък съветва бебетата да спят в своя стая от 4-ия месец. По този начин бебетата спели по-дълго, отколкото бебетата, които делят стая с родителите си. На 4 месеца бебетата спели средно с 46 минути по-дълго, а на 9 месеца - с 40 минути повече. Тоест, ако трябва да отговорим възможно най-точно, долната граница за отделяне на бебето в негова стая е четири-шест месеца, а горната може да бъде определена индивидуално от родителите, техния усет и подход.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Кои са задължителните компоненти на обзавеждането за бебешка стая?

Задължителните компоненти донякъде зависят от възрастта, на която сте решили да отделите детето. Разбира се, те няма да включват шкаф за преповиване, ако детето е на три години, нито детско бюро, ако бебето е на шест месеца.

Ето все пак един списък с основните неща, за които трябва да помислите:

  • Стените и подът. Преди да изберете мебелите и стилът на обзавеждане, помислете за по-прозаичните неща. За препоръчване е стените да бъдат боядисани със специални безвредни бои, а върху подовата настилка, каквато и да е тя, да бъде поставен подходящ детски килим. Добрите детски килими са лесно почистващи се и не задържат фини прахови частици. Освен това, те създават топлина, уют и повишават нивото на безопасност при падане.
  • Леглото. Отново в зависимост от възрастта на детето, в стаята трябва да поставите дървена бебешка кошарка или детско легло. Не забравяйте да завършите къта за спане с качествен матрак, добре подбрано спално бельо и подходяща за периода на развитие нощна лампа.
  • Пространството за съхранение. Детските дрешки, играчки и аксесоари трябва да бъдат добре организирани, за да бъде стаята както спретната, така и безопасна. За целта изберете подходящ за целта гардероб и при нужда го комбинирайте със скрин, етажерка и кутии за съхранение на играчки.
  • Безопасността. Преди всичко, обезопасете детската стая с помощта на предпазители за контакти, предпазители за ъгли и при нужда обезопасители за шкаф. Според спецификите на дома ви и населеното ви място, можете да помислите и за допълнителни аксесоари, които да предпазват детето от нежелани алергии и болестотворни фактори. За големите градове е почти задължително закупуването на пречиствател и овлажнител за въздух. Според специалисти главоломно зачестяващите случаи на детска астма и алергии са дължат най-вече на лошото качество на въздуха.
  • Дребните детайли. Завършете обзавеждането на детската стая, като се насладите на избора на малките, но особено важни детайли, които ще ѝ придадат характер и дух. Това могат да бъдат кокетни завеси, забавни стенни часовници или въртележка за легло за най-малките. Декорирайте с безопасни плюшени играчки, с бебешка тоалетка за момиченцата или компактна детска работилница за момченцата. Вложете цялата си любов и въображение и се насладете на крайния резултат.