Изборът на чанта за бъдещите ученици е приключение, сравнимо по мащаб с избора на перфектната количка за новороденото или на съвършения чифт обувки за една дама. Истината е, че както горепосочените две, така и изборът на раница за училище, е силно индивидуален и зависи от много на брой странични фактори. Често тези фактори се пренебрегват, което понякога води до недостатъчно не информиран и съответно не винаги правилен и здравословен избор.

Имайки предвид, че училищната раница ще бъде неразделна част от живота на детето ви поне за година-две, а понякога и за повече, ние от Kidso.bg решихме да ви дадем някои базови насоки, които да улеснят процеса по закупуване на най-подходящата раница за вашето дете.

Какви видове ученически раници има и за кого са подходящи те?

Предлагат се много видове ученически раници, но как да знаем коя ще бъде най-удобната и най-добрата за детето ни? Изборът ви трябва да е базиран не само на естетически критерии и на личен вкус, а и на няколко други решаващи фактори. Ето и кои раници са подходящи за вашия малък ученик, в зависимост от възрастта му и организацията на учебния процес в неговото училище:

*Ергономична раница за равномерно разпределяне на тежестта. Обикновено това са раници от най-високия ценови клас, които са подходящи за най-малките ученици от начален курс. За съжаление, проблемът с тежестта на учебните помагала все още не е намерил своето категорично решение, затова често се налага родителите да помислят за облекчаване на опорно-двигателния апарат на малките ученици по всякакви достъпни за тях начини. Вградените метални подпори в гърба на този вид раници помагат за оптималното натоварване на гръбначния стълб и раменете на децата, правейки тежестта малко по-поносима за носене.

*Ученическа раница с колелца. Раниците с колелца - тип "куфар", са едно от най-адекватните решения на горепосочения проблем, като същевременно могат да бъдат доста по-добри от гледна точка на бюджета в сравнение със специализираните раници. Те изцяло премахват тежестта от детския гръб, заедно с всички нейни нежелани последици. Телескопичната им дръжка ги прави пригодни за деца с всякаква височина, а допълнителната дръжка позволява повдигането им с цел изкачване по стълби или преминаване през други препятствия.

*Обикновена детска раница на доказан производител. Има немалко училища, които са намерили начини да се справят с проблема с тежките раници. Това могат да бъдат ученически шкафчета, електронни учебници или различна организация на учебния процес, която редуцира броя на учебниците и помагалата, носени ежедневно. В тези случаи вие имате значително по-голяма свобода при избора на ученическа раница - достатъчно е тя да бъде продукт на доказана марка, за да сте сигурни в издръжливостта и безопасността ѝ. Такива марки, достъпни на българския пазар, например са Supecute, Arditex, Zipit и др. Разликата между тях и другите раници са стабилният гръб, омекотените презрамки и оптималното разположение на различните отделения.

Снимка: Shutterstock

Ученическа раница с любими герои. Всеки един родител си мисли, че знае какво всъщност означава притежаването на такава раница за неговото дете. Истината е, че дори не подозирате. Раницата с картинка Спайдър Мен, колкото и нелепа да изглежда за вас, може да помогне на детето ви да се адаптира по-лесно към училищната среда, предоставяйки му нещо познато, сигурно и обичано, което да е неотлъчно до него. Раницата с Дарт Вейдър или Марвел вселената, която впрочем може би дори и вие тайничко бихте искали да носите, може да даде на вашия подрастващ тийнейджър чувство за индивидуалност, идентичност и гордост.

Казано накратко - позволете на децата си да изживеят детството си, без да им налагате своите стандарти за естетика що се отнася до ученическата им раница. Но всичко това направете, след като се уверите, че предпочитаната от тях раница е подходяща, удобна и безопасна за възрастта им. Важното е да се постигне баланс между удобство, здравословни препоръки и желанието на детето ви.

Посетете Kidso.bg, за да разгледате пълната ни селекция от ученически раници, отговарящи на всички горепосочени критерии - от атрактивния външен вид до безкомпромисното качество.