Кърменето за шест или повече месеца предпазва черния дроб на майката от омазняване и намалява общия риск от чернодробни болести.

Учените от Калифорнийския университет в Сан Диего са се опитали да установят как влияе кърменето върху неалкохолната чернодробна стеатоза. Те проследили здравословното състояние на 844 жени за 25 години. От тях 54 или 6% са развили заболяването на възраст около 49 години.

В началото и в края на изследването жените били изследвани за омазняване на черния дроб с компютърна томография. 32% от тях заявили, че са кърмили своите деца по-малко от месец, 25% - шест месеца, а 43% - повече от шест месеца, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Анализът показал, че жените, кърмили повече от шест месеца, имат с 52% по-нисък риск от развиване на стеатоза, отколкото кърмилите месец или по-малко.

"Необходими са повече изследвания, за да се провери дали при майките с висок риск от омазняване на черния дроб, кърменето намалява степента на заболяването", написа в имейл д-р Вимал Аджмера от Калифорнийския университет в Сан Диего.

Ползите от кърменето за майката и детето са отдавна доказани. Например то понижава риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и някои видове рак при майката.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Интернешънъл джърнъл ъв хепатолъджи".