Коликите обикновено се появяват след втората седмица от раждането на бебето и продължават до към четвъртия месец. Това състояние може да се наблюдава както при бебета на естествено хранене (кърма), така и при тези, приемащи адаптирана формула.

Какво причинява коликите?

Различни са хипотезите за причинителя на този дискомфорт при бебетата. Според една от тезите спазматична болка се причинява от отделяните от храносмилателната система газове, които се натрупват в червата и причиняват раздуване.

Друга теория твърди, че всъщност акумулирането на газове е следствие, а първопричината е микро флората на бебешкото коремче, която е все още несъвършена и недостатъчно укрепнала за външната среда и приеманата храна. В подкрепа на това твърдение е фактът, че бебетата с лактозна нетолерантност (неспособност да усвоят лактозата от млечния протеин) често страдат от подуване, газове и дискомфорт.

Като цяло храносмилателната система на новороденото произвежда по-малко ензими, необходими за разграждането на въглехидратите от кърмата и адаптираното мляко и често се говори за физиологичен лактазен дефицит, който се израства с времето, но причинява коликите в кърмаческа възраст. Ферментацията на недобре усвоените въглехидрати води до произвеждане на спазматична болка.

Снимка: iStock by Getty Images

Как да разпознаем, че бебето страда от колики?

Плачът е основно средство за комуникация при новородените. Бебешкият плач може да има разнообразни причини - от глад, за сън, когато му е топло или студено, при дискомфорт в памперс зоната, за внимание, при температура или друго здравословно състояние и т.н. Но как да разберем дали става въпрос за колики или нещо друго?

Снимка: iStock by Getty Images

Характерен при коликите е острият пронизителен и продължителен плач, повтарящ се по едно и също време на деня, най-често късния следобед и привечер след хранене. Ако няма медицинска причина за плача, бебето не е гладно или с мръсен памперс и този плач се повтаря като поведение всеки ден за продължителен период, твърде вероятно е да става въпрос за колики.

При плача заради колики обикновено бебето свива ръчички на юмручета, притегля крачета към коремчето, плаче неутешимо дълго време. Вечер дискомфортът е най-силен, като може да продължи и до полунощ с известно облекчение около топлата вана и масажа, както и по време на хранене.

Как да облекчим коликите на бебето?

Медикаменти

Най-популярното медикаментозно лечение на колики са препарати на основата на симетикон. Неговата цел е да премахне пяната в червата като причина за коликите. Упрекът към медикамента е, че той се бори с последиците, но не елиминира първопричинителя на болките.

Друг начин за справяне с проблема е подкрепа на храносмилателния тракт и микробиома чрез пробиотици за бебета. Те подпомагат нормализирането на чревната флора и добавят към неукрепналото бебешко коремче така необходимите полезни бактерии.

Снимка: iStock by Getty Images

Ензимите, способстващи разграждането на лактозата, също оказват благоприятно влияние. Лактазата е ензимът, който се произвежда в тънките черва за разграждане на млечната захар от майчината кърма и адаптираната формула. Този ензим може да бъде добавен в самото адаптирано мляко или приеман като добавка под формата на капки.

Природни средства

Има редица билки, които оказват благотворно влияние върху дискомфорта на бебешкото коремче.

Чaят oт ĸoпъp спомага за нaмaлявaне на излишъĸa oт ĸиceлини в cтoмaxa. Той ycпoĸoявa cпaзмите нa чepвaтa, като отпуска лигавицата. Копърът също може да се ползва при кърмещите майки за стимулиране на лактацията.

Анасонът пък действа противовъзпалително и стимулира храносмилателните ензими, като по този начин храната се усвоява по-лесно

Лайката има общоуспокояващо въздействие и често се препоръчва при колики в комбинация с останалите две билки.

Снимка: iStock by Getty Images

Режим и хранене

Добре изградените навици на хранене също помагат за облекчаване на коликите. На първо място, трябва да внимаваме бебето да не суче твърде лакомо и бързо - тогава има опасност по-голямо количество въздух да попадне в храносмилателната система и да създаде проблеми след това.

Оригването след всяко хранене е задължително, така по-малко количество въздух остава в стомашно-чревния тракт. За целта бебето се изправя, подпряно на рамото на родителя, и се масажира нежно по гръбчето, докато се оригне. В случай че не успее да се оригне след хранене, може да го оставим да полегне и след няколко минути отново да опитаме с ритуала.

Изграждането на режим също влияе положително, тъй като създава устойчиви модели на сън-хранене-бодърстване и прави бебето по-спокойно. Трябва да имаме предвид, че не всеки бебеши плач е породен от глад и дори при хранене на поискване е необходимо да се установи почивка за коремчето, за да може спокойно да преработи приетата храна.

Топлата кърпа или воден компрес на коремчето могат да успокоят за кратко плачещото новородено, а масажът оказва благоприятно въздействие, най-вече чрез освобождаване на червата от натрупаните газове, които раздуват стените. С леки кръгови движения може да масажирам коремчето на бебето за няколко минути не само вечер, но и при други прояви на дискомфорт.

Част от гимнастиката за новородени също действа газогонно - чудесно повлиява болките упражнението "колело", при което бебето е легнало по гръб, а крачетата се свиват в колената и последователно се сгъват към корема.

Снимка: iStock by Getty Images

Режимът на майката

Доколко храненето на майката рефлектира върху дискомфорта в стомахчето на бебето е тема, пораждаща множество дискусии. Все пак, проучванията сочат, че кърмещите майки е добре да се въздържат в диетата си от газообразуващи храни като бобови култури, зеле, лук, пикантни храни. Приемът на прясно мляко от страна на кърмачката също не трябва да е прекомерен, тъй като може да има отношение към коликите при лактазна недостатъчност.

Друго проучване сочи, че бебетата на жени-пушачки имат по-обострени колики.

Снимка: iStock by Getty Images

Наталия Тодорова е автор на блога The Little Chef, където споделя всичко, което я вълнува, за детско развитие и възпитание, родителство, кулинария.