Диана Манова гостува в подкаста за майки на Dir.bg, за да ни разкаже повече за обаятелната и прогресивна личност на Мария Монтесори и нейното дело.

Диана е Монтесори педагог и една от основателките на Детска къща "Монтесори".

Поводът да си говорим за Мария Монтесори е това, че вече можете да гледате на кино филма "Новата жена: Мария Монтесори" на френската режисьорка с български произход Леа Тодоров - дъщеря на именития интелектуалец и семиотик Цветан Тодоров.

Диана Манова разказва за първата си среща с метода Монтесори и какво точно е открила в него, за да разбере, че това й е липсвало в преподаването преди. 

"Не мога да си представя да работя с децата по друг начин".

Специалистът по Монтесори споделя още, че самата тя е преоткрила за себе си образа на Мария Монтесори, благодарение на филма "Новата жена: Мария Монтесори". 

"Въпреки, че е религиозна и католичка, Мария Монтесори не е привърженичка на брака и това е причината да не може да вижда сина си дълги години".

Именно това е и основният конфликт в живота на Мария Монтесори. Заради отказ от брак, отнемат правото ѝ да се грижи за собствения си син. Така тя превръща своето пропуснато майчинство в мисия за всички деца по света и остава в историята. 

"Всички отговори при Мария Монтесори идват от работата й с децата. Не можем да си представим колко трудно е било жена да живее в този мъжки свят, във време, в което жените са собственост на съпрузите си. Tова, което най-много ме впечатли във филма е, че по-осъзнато разбрах какво й се коствало това, което е направила за децата.", казва Монова. 

Самата Диана е по-скоро мисионер и човек, отдаден на каузата, отколкото педагог. 

"Мария Монтесори приема децата като равни. Говори за тях като с възрастни. Тя смята, че всяко дете е различно и се развива с различна скорост и не можем да очакваме едни и същи резултати. Всяко дете може да достигне до там, до където може, но за това трябва да създадем среда, в която да развие максимално своя потенциал". 

Изгледайте вдъхновяващият разговор до край, за да чуете най-важните послания на Мария Монтесори.