След броени дни предстои да отбележим Деня на славянската писменост и култура. Но преди да ви разкажа какво сме замислили с децата за този ден, ще ви споделя няколко тревожни заключения от последния годишен доклад на Европейската комисия за изминалата година:

1. За 2017 г. отпадналите деца от училище са 13,7%, а през 2018 година този процент намалява едва с един. Националната цел до 2020 година е да го свалим до 11%. Тоест - имаме още работа.

2. Според доклада делът на ученици на възраст 15 години със слаби резултати по четене е нараснал с 2% спрямо 2014 година. Оказва се и, че 42% от тези ученици са слаби по математика. Значи имаме още много работа.

3. Данните сочат, че 40% от децата са неграмотни, а държавата инвестира твърде малко в предучилищното и училищното образование. 40%... Звучи ужасно стряскащо и крайно недопустимо. Особено с наближаването на Деня на славянската писменост и култура, която оказва е непозната за почти половината деца. Ето защо става все по-важно да празнуваме, почитаме и уважаваме писмеността си, която е уникална и неповторима. Затова и днес ще ви разкажа за няколко забавни игри с децата, както и места, които си струва да посетите на 24 май и моля ви, родители, не подминавайте този светъл празник, защото светлината му скоро може и да угасне.

Разбира се, при възможност е редно всички да уважим паметника на Св. Св. Кирил и Методий с един букет. Това е най-малкото, което можем да направим за създателите на нашата азбука. 

Wikimedia

В Столична библиотека, пък, традиционно се провежда кампанията "На училище в Столична библиотека". Библиотеката на София предлага уникалната възможност за провеждане на атрактивни и креативни уроци по общообразователните предмети сред емблематични книги, оригинални картини и други ценни експонати от колекцията на библиотеката с интересни презентации, видео уроци и други иновативни форми. Събитието е отворено до 25-ти май от 10:00 до 17:00 часа. Не го пропускайте!

Децата ще имат възможност и да изработят своя собствена буква от мозайка в "Музейко" на 24 май между 11:00 и 17:00 часа. Заниманието е подходящо за деца над 2 години.

Най-малките също могат да отбележат празника с четене на приказки в столичен читателски клуб. В тематичните четения присъстват и занимания по творческо писане с мама и татко, които са съобразени с възрастта на децата. В програмата задължително присъстват и традиционни български стихотворения, басни и песнички. Събитието е подходящо за деца до 3 годишна възраст.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Ако пък искате да избягате от организираните мероприятия, от видеото ще научите и за няколко изключително смешни и образователни игри, по време на които можем да се забавляваме с децата си. Ще ви разкажа какво е общото между боба и азбуката, ще пътуваме назад във времето и ще ви покажа как можем да учим, докато играем волейбол.

И ако програмата на вашия град не изобилства от събития, посветени на празника, това не е причина да не го отбележим подобаващо. Ние с децата няма да забравим да си купим по една книжка, която да четем заедно. Но за това не ни трябва повод, нали? Честит празник на всички!