В продължение на тема, в която разказахме за чудото на кърмата, обещах да поговорим и за отказа да бъдеш кърмен - първата проява на характер и бунт при малкото дете, което дори не е съзнателна, но носи гръмкото име Кърмаческа стачка.

Защо му е на бебето да стачкува?

Логичен въпрос, предвид това, че до поникване на първите зъбки то е изцяло зависимо от чужда асистенция, дори и след това. Природата така е създала човека, че дори най-недохранената майка да може да отгледа потомство до момента, в който то може да набави само част от дневната си дажба. Доказателства намираме в множество наблюдения на африкански племена, където камерите са уловили пълзящи деца да смучат треви, паднали на земята плодове, дори да пият мляко директно от вимето на животното.

Съвременния свят обаче намира ползите от сученето отвъд инстинкта за самосъхранение и физическото оцеляване. За тях можете да прочетете тук, а сега ще се спрем върху причините, поради което бебето изведнъж, без никакви предварителни сигнали, пуска зърното на гърдата ви и надава най-тъжния плач на света - хем гладно, хем уплашено.

Най-чести възможни причини

Както знаете, кърмата в първите четири месеца след раждането не е регулирана. Регулацията спрямо нуждите и честотата на сучене се случват след това, затова много жени с ужас установяват, че вече не могат да се изцеждат и решават, че кърмата им е намаляла. Това, разбира се, не е така. Производството на кърма се стимулира от сукането. Докато кърмите детето си вероятността кърмата ви да изчезне е малка, а ако такава все пак се случи, то причините са другаде - стрес, хормонален дисбаланс, пристягане на гърдите и др.

Когато количеството на кърма намалее, съвсем естествено бебето получава дозата си мляко по-трудно. Необходимо е да засмуква по-силно и въпреки, че тези способности са се развили в хода на растежа, смесването на доставчика на мляко - от шише и от гърда, могат да го направят лениво. Това е и първата причина, бебето да откаже гърдата. Ако вечер му давате изцедена кърма в шише, за да облекчите себе си, твърде вероятно е през деня то просто да потърси шишето, чиято биберона е далеч по щедра от гърдата ви.

Любопитен факт е, че бебето до 6-7ми месец не асоциира гърдите ви с вас. Няма да забравя момента, в който надвесена над кърмачето си през нощта, докато го кърмя, то отвори очи, изпусна зърното на гърдата ми и ме удостои с най-великата беззъба усмивка на света. Изненадата се четеше в очите му. Тя звучеше като: "Я, онази, мекичката, дето я харесвам. Здрасти, ти пък какво правиш тук?". Истината е, че перспективата на бебешкото съзнание, е силно ограничена и то няма как да свърже гласа, който чува, ръцете, които го държат и млякото, което потича в устата му с един и същи субект. Ориентирът е един -миризмата, която излъчват хормоните и останалите активни вещества от майчината кожа и гърдата.

Ако детето ви е чувствително на промени, както моето, трябва много да сте внимателни с измивната козметика, която ползвате. Моето бебе ми направи кърмаческа стачка в 5тия месец, защото за първи път си позволих да намажа тялото си след баня с лосион, при това с аромат на теменужки. Рязката смяна на телесната миризма на майката е втория най-често срещан повод за отказа от сучене.

Третата честа причина е промяната в хормоните по време на цикъл, който променя и вкуса на кърмата. Това придава леко солен вкус на млякото и много бебета намаляват дневния си прием на мляко, а други - отказват. Тук става въпрос за чисто вкусови предпочитания. В дните на цикъл моето бебе намаляваше приема на кърма драстично, дразнеше се и сякаш само гладът го караше да опитва отново и отново, но определено можех да кажа по изражението на личицето му, че прави компромис. Любопитен факт е, че с днешна дата предпочитаните храни са сладки и кисели, но не и солени. Някои деца категорично отказват да сучат, докато майката е в цикъл.

Съществуват и много други причини, сред които се нареждат внезапна промяна в психо-емоционалния статус на майката, твърде шумна обстановка, заболяване на бебето, прием на някои уж безвредни медикаменти от майката, непозната обстановка, промяна на поведението към детето, преживян стрес, често задавяне и др. Тези фактори обаче оказват влияние в момента и трудно могат да се впишат в определението за кърмаческа стачка. За да е такава, бунтът на детето трябва да продължи дълго. Това означава, категоричен отказ да суче, а не да откаже при конкретно хранене.

Как реших моя проблем?

В моят случай трябваше да се допитам до акушерка, която ме посъветва да започна да слагам детето на гърда в момента, в който се унася за сън. Първите пъти не проработи. Тя засукваше в просъница, след което се усещаше, изплюваше зърното и започваше да реве. Няма да ви споделям през какви емоции преминах. Държах едно шише с адаптирано мляко (защото не можех да се изцедя достатъчно), но съветвана от акушерката, добих увереността, че детето няма да се остави да "умре от глад" и в някакъв момент ще приеме липсата на алтернатива. Така и стана. С всеки опит тя сучеше все повече, докато започна да го прави и будна и така от тази история остана само моя стрес, но и гордостта ми, че не вкарах шишето в употреба, защото интуитивно тогава знаех, че стане ли това, връщане назад няма.

Какво съветват специалистите:

Първо, разбира се, да се намери източникът на проблема. Ако това се случва всеки път по време на месечният цикъл, майката трябва да се изцежда и да съхранява кърма, която да използва в тези дни.

Когато причината е смесеното хранене, по-добре е да се преустанови кърменето, защото гърдите ще редуцират количеството и необходимите хранителни вещества и то вече няма да е пълноценно. При тези случаи, дори да успеете да върнете детето на зърното, докато се регулират отново гърдите, има опасност да остане недохранено, което само по себе си е самостоятелна причина за стачкуване.

Кърменето е сакрален акт. Дълбока интимност между бебето и майката. Когато кърмите, избягвайте да го правите пред свидетели, а ако това все пак се наложи и се намирате на публично място, покрийте главата на детето, за да го изолирате. Не говорете по телефона, не променяйте често позата на кърмене, докато детето суче, не му чоплете крустите по главата, не го решете и не му режете ноктите, не го пипайте по лицето и се опитайте да кърмите спокойна. Ако преди това сте крещели и беснели, дайте си време да се успокоите. Хормоните на стреса се предават през кърмата.