Жените, които използват козметични продукти с високо съдържание на парабени по време на бременността си, е по-вероятно да родят по-тежки момичета, съобщи Ройтерс.

Момиченцата се раждат с по-високо тегло и е по-вероятно да бъдат с наднормено тегло до 8-годишна възраст, ако майките са използвали гримове, лосиони и друга козметика с парабени, установиха специалисти от медицинския център на университета в Лайпциг, Германия.

Освен това има доста други фактори, които играят важна роля за натрупването на килограми, като висококалорична диета или липса на движение и спортна дейност, каза един от ръководителите на изследването Тобиас Полте.

Парабените често се използват в козметиката като антимикробно средство и консервант. Те влияят върху жлезите с вътрешна секреция, които регулират репродуктивните хормони, както и хормоните, свързани с растежа и метаболизма.

Изследването установи пряка връзка между повишените нива на парабени в урината на бременни жени и теглото на новородените им момиченца, предава БТА. Няма обаче връзка между парабените у майката и теглото на бебета им момчета.