В подкаста за майки и деца "Гласът на Мама" на Dir.bg водещите Юлия владимирова и Криси Димитрова вече се стягат за плажа. Въпреки  облаците, повечето от нас знаят, че слънцезащитата е задължителна дори в мрачните дни. Но как правилно да предпазим децата си, защо водата привлича повече слънцето дори от снега и може ли мама и дете да ползват една и съща козметика? 

Поредният епизод на "Гласът на Мама" отговаря на всички тези въпроси! Гостът е Томислава Ванкова - маркетинг експертът на Медикъл Пойнт - компания с доказана стратегия във фармакологията и сбъдната мечта на нейната майка -  д-р Зорина Петрова.

"Пази се от слънцето, стой на сянка" - това е основният метод, по който родителите ни са предпазвали нас - децата на 90-те години.

"Зачестяването на случаите на рак на кожата и хиперпигментация доведоха до това да се говори повече за слънцезащитата и защо тя е важна. Слънцезащитата не е някаква глезотия" казва Томислава Ванкова. 

Как се промениха времената в последните 20 години, когато ходехме оранжеви на дискотека, поради ефекта на автобронзантите  трябваше да се печем разпънати н звезда под слънцето, за да добием загара на Джей Ло?

"Новият тренд е слънцезащитата да се нанася след хидратацията", казва Томислава. Колкото по-хидратирана и предпазена с 50+ фактор кожата ни толкова по-вероятно е да постигнем златист тен без белене.

"Трябва да внимаваме с всеки един продукт и да сме сигурни, че той е педиатрично тестван, особено, когато става дума за децата ни. Универсалните продукти не са педиатрично тествани и има вероятност от алергени, които да раздразнят чувствителната детска кожа. Няма проблем възрастните да ползват продукт, който е за деца, но има проблем, ако мажем децата си продукти за възрастни", казва Томислава, а Криси определя общия продук като новия лайв хак за нищо непобиращата плажна чанта! 

Тя почертава, че слънцзащитата трябва да се нанася на всеки 80 минути, за да бъде максимално ефективна. Препоръчва и последния писък на модата - спрейове - слънцеащитна "мъгла", които са подходящи за нашите малки "октоподчета", тичащи напред-напред назад по плажа!. Впрек това е важно да знаем, че слънчезащитата 50+ фактор под формата на крем, може да се нанесе 20 минути преди излизане, за по-голяма сигурност, а спрейовете да се използват допълнително.  

"Лосионите са с много по-голяма покривност за разлика от спрейовете. Те се препоръчват за бебета, за деца с много светла кожа и склонни към слънчеви алергии. Лосионът дава максимална защита. Спрейовете пък са по-удобни, защото са подходящи, когато децата са по-активни. Позволява да бъде нанесен доста бързо."

Снимка: Aнгел Юруков

Защо не трябва да разчитаме само на натурални продукти като масла от какао и кокос и за какво друго да внимаваме по време на почивката - чуйте във видеото или случайте в Spotify тук >>>

*Епизодът е осъществен с подкрепата на слънцезащтната серия на Babé !