В поредния четвърти епизод на подкаста "Гласът на Мама" гост на Юлия Владимирова и Криси Димитрова е клиничният психолог д-р Велислава Донкина от МБАЛ "Надежда". В него повдигаме темата кога една майка трябва да потърси професионална помощ  и доколко обръщаме внимание на психичното здраве на жената. Кои са въпросите, които тревожат българските майки?

Човешкото същество е мислещо същество и съответно мислите ни понякога пораждат тревоги, вина, чувства, които ни карат да излизаме извън себе си и това да ни тежи. С -д-р Донкина обсъждаме темата за отговорите на психоанализата на въпроса има ли подходяща възраст една жена да бъде майка и как се установяват подходящите условия това да се случи, ако разбира се, жената желае това. 

"Това дали една жена е готова да бъде майка се обуслава от много външни и вътрешни фактори. Кариера, обществено положение, развитие, финансово развитие и среща или липсваща среща с подходящ партньор" споделя д-р Донкина. 

"Непрекъснатият въпрос кое е правилно, дали не си виновен, дали си бил готов е характерен въпрос за всяко едно родителство" допълва още тя.

Разговаряме доколко жените в България са склонни да се обръщат за подкрепа към психолог и кои са най-често срещаните проблеми, които се отключват при жените по време на бременност и след раждане и също така - доколко бащите трябва да се включват в отглеждането на дете и как да се компенсират грижите за бебето между майката и бащата. 

"Мъжете имат изключително важна и трудна роля, защото когато говорим за майчинство, автоматично мислим за жените, майките, но партньорът, бащата, съпругът, мъжът има важната роля да се погрижи за майката. Наистина в началото бебето има нужда най-вече физически от майката. А пък майката от своя страна се пита "Аз имам ли все още живота си, само майка ли съм вече, само пелени ли трябва да сменям? Това може да бъде много травмиращо преживяване. Мъжът може да накара своята партньорка да се успокои и да се отдръпне малко от бебето". 

Лого: Траяна Генчева