На децата на възраст между 2 и 4 години не трябва да се позволява да остават в седнало положение повече от 1 час дневно пред електронни екрани, а на децата под 1 годинка това изобщо не трябва да се разрешава, се казва в нови препоръки на Световната здравна организация (СЗО).

Децата под 5-годишна възраст трябва също да са физически активни и да имат адекватен сън, за да придобият подходящи навици, свързани с дълголетие, и да се предотвратят затлъстяване и болести по-късно през живота им.

Децата на възраст между 1 и 4 години трябва да прекарват най-малко 3 часа в различна физическа активност дневно, а децата под 1 годинка трябва да избягват всякакви електронни екрани.

Бездействието е водещ рисков фактор за смърт и подклажда глобалното увеличаване на случаите на затлъстяване и наднормено тегло, отбелязаха от СЗО, цитирани от Ройтерс и Асошиейтед прес.

В публикуван преди две години доклад на СЗО се казва, че броят на затлъстелите деца и тийнейджъри се е увеличил 10 пъти по света и е достигнал 120 милиона през последните 40 години. Излишното телесно тегло може да доведе до диабет, високо кръвно налягане и някои форми на рак, припомня БТА.