Както всеки човек, който току-що е станал родител, знае, сънят често "отлита през прозореца" с появата на бебе. Именно такъв е случаят с Радика и Барат Патил от САЩ, които търсейки облекчение за собствения си нарушен сън, са вложили инженерните си познания в създаването на умно бебешко креватче.

Разработката им, задвижвана от изкуствен интелект, комбинира в едно бебефон, люлка, кошче и креватче, пише БТА, цитирайки Ройтерс.

"Не количеството работа около бебето изтощава родителите, а липсата на сън", казва Радика Патил, изпълнителен директор на "Крадълуайз".

Според проучване жените, които наскоро са родили, губят средно по един час сън на нощ, и са им необходими средно шест години, за да възстановят нивата му отпреди бременността.

Семейство Пател разработват умното креватче за първото си дете, използвайки патентован безшумен люлеещ механизъм, комбиниран с набор от камери за наблюдение на бебето и предаване на данните на живо чрез приложение за смартфон.

"И така, имаме монитор, който наблюдава бебето за първите признаци на разбуждане и задейства люлеенето", казва Радика Патил.

Ранното откриване е ключово, допълва тя. Колкото по-рано родителите установят, че бебето се събужда, толкова по-лесно е да го приспят отново.

За функцията наблюдение съпрузите Пател разчитат на изкуствения интелект. Той позволява на родителите да опознаят и регистрират моделите на сън на бебето и да следят за специфични дишане и движения, издаващи смущения в него. Изкуственият интелект освен това записва колко люлеене е необходимо, за да заспи бебето отново.

Умното креватче разполага и с музикален каталог.

На пазара вече има подобни продукти, предназначени за бебета до шест месеца. Разработката на Пател е подходяща за деца до две години. Към настоящия момент креватчето е в предпродажба на цена от 999 долара.

Скрийншот: productdesignaward.eu

"Поставете бебето в умното легълце и то ще се погрижи за всичко. Това е целта. Естествено, и вие ще трябва да се намесвате, например за да промените някоя настройка", казва Барат Пател.