Децата, които имат телевизор в стаите си, ядат по-малко плодове и зеленчуци. Това показва ново изследване на учените от университета в Loughborough, засягащо хранителните навици на децата, стоящи дълго време пред телевизора.

Тяхното заключение е, че децата, които гледат повече от два часа на ден телевизия, е по-вероятно да откажат зеленчуците, в сравнение с другите им връстници.

Една трета от тях пък ще заложат на храни с високо съдържание на мазнини. Констатациите, основани на отговорите на 527 деца на възраст между 11 и 12 години, не са първите, които показват тази тревожна връзка, пише Е-здравей.

Експертите твърдо вярват, че изобилието от реклами на нездравословни храни примамва децата да тръгнат по погрешните хранителни пътища и да консумират повече калории от неправилни източници. Освен приемът на повече наситени мазнини, заседналият начин на живот, допринася също не само за затлъстяването на децата, но и за напрежение в сърдечносъдовата им система.

При 7-годишните момичета с телевизори в детските стаи има 30% по-висок риск от наднормено тегло до навършването им на 11-годишна възраст, отколкото децата без собствен телевизор.

За момчетата с телевизор в стаята рискът от наднормено тегло се повишава с 20%, открива екип на University College London. Смята се, че когато децата гледат телевизия в общите помещения, родителите контролират повече съдържанието, както и самите деца се държат по различен начин.

Съветът на британските лекари е семейството да се храни заедно и това да става на изключен телевизор, както и да не се позволява на децата да стоят с часове, вторачени в него.