Модната 2018 г. се оказа интригуваща не само в световен план, но и за България. На небосклона изгря звездата на 16-годишната Белослава Хинова, която успя да впечатли самия Карл Лагерфелд и да премине боса по плажа на Chanel в "Гран Пале" по време на Седмицата на модата в Париж.

Вижте снимки >>

Без излишна суета Бел сподели в интервю за Dir.bg:

"Не мога да кажа дали съм избрана, но той (Карл Лагерфелд - бел.ред.) ме е видял и ме е харесал, което е достатъчно за мен."

След това нашето момиче отново дефилира за един от най-големите модни брандове в света, но този път в Тайланд и с круизната колекция на Chanel.

Бел обаче не бе единственият роден успех в модата. Внучката на Чарли Чаплин - Кийра, дефилира като специален гост в ревюто на българската дизайнерка Анелия Пешев по време на седмицата на модата във Виена. Известната внучка от години е почитателка на модата на Анелия и почти не пропуска нейно ревю, но само като зрител. Сега за пръв път тя се качи на подиума, за да си припомни годините, в които беше модел.

Талантливата млада дизайнерка Диляна Матеева и нейният моден бранд Art.Look реализираха първото българско участие на официалната международна седмица на модата в Гърция по време на Athens Xclusive Designers Week - AXDW. Световноизвестният фотограф Оми Чоудури, отговорен редактор на Deux Magazine Paris и Conde' Nast, тогава сподели:

"Това, с което Art.Look се отличава, е не само дизайнът, но и способността на Диляна да превърне своята идея в завършено цяло, където дизайнът и изкуството се допълват."

"Кралицата на дантелите" пък, както често наричат София Борисова, представи Haute couture колекция с официални бални и коктейлни тоалети във Виена. По време на шоуто певицата Нели Петкова изпълни акапелно песента "Притури се планината", с което изправи на крака руския посланик, както и останалите гости на събитието, които с бурните си аплодисменти и овации повишиха емоционалния градус в залата. Сред гостите ѝ бяха много дипломати и дами от политическия елит на Австрия.

Не само дамите обаче се изявиха на световната сцена. Българинът Петър Петров, който от години живее в Австрия, получи специална статия, посветена на творчеството му в американския Vogue. Петров е учил мода във Виена и е ученик на Раф Симънс, а модната библия написа за колекцията му:

"Роклите са особено специални: те са проектирани така, че да издължават тялото или просто да изглеждате сякаш летите, когато ги носите."