Жан Пол Готие представи в Париж новата си колекция, вдъхновена от Япония и морето.

Вижте снимки >>

Облекла с подчертани рамене и елементи от модата през 80-те години на миналия век са комбинирани с кринолини, вдъхновени от японски кошници, и с много плисета, които придават допълнителна нотка женственост на "графичната" колекция на дизайнера. Нагънати ленти от бяла органза, които създават усещането за морска пяна и морски вълни, са използвани като акценти върху блуза, носена с къси черни шорти. Дълга плисирана рокля от син тюл е с принтове на морско дъно.

"Колекцията е много поетична", увери Катрин Деньов, която бе сред гостите на ревюто.

На ревюто дефилира Дита фон Тийз, която носеше дълга рокля от тюл в телесен цвят, а елементи от облеклото на раменете й напомняха харпуни.

"Винаги съм показвал красотата под различни ъгли, а Дита и преди е участвала в представянето й", каза Готие - "Тя е грациозна, елегантна и има особен усет към модата."

В дефилето взе участие и друга негова муза - Ана Кливланд, дъщерята на топманекенката от 70-те години на миналия век Пат Кливланд. Ана носеше дълга бяла и прозрачна булчинска рокля, която донякъде е вдъхновена от Япония.

"Тази младоженка е като торнадо, като ураган и същевременно като поема", възкликна дизайнерът. Друга предпочитана от него манекенка - Коко Роча, носеше рокля от органза в тюркоазен цвят.

Синьо, зелено, коралов цвят - преобладаващите цветове и мотиви са вдъхновени от водния свят.

"Това е своеобразна почит към този вдъхновяващ живот, който трябва да бъде съхранен", поясни дизайнерът.

Японски мотиви се появяват в коланите на кимона и в прическите.

"Исках всичко да е плисирано", отбеляза Готие.