Fendi и Marras обличат жените в защитни облекла за следващата зима, съобщиха АП и БТА.

По време на ревюто на Fendi през първия ден на Седмицата на модата в Милано за сезон есен-зима 2024-2025 г. активистка на Организацията PETA (Хора за етично отношение към животните) излезе на подиума с табела с надпис "Животните не са дрехи". Групите за правата на животните призовават Fendi да се присъедини към световните модни марки, които приеха да използват синтетични алтернативи вместо истинска кожа. Италианската модна къща е основана преди близо 100 години като магазин за кожени изделия в Рим. Кожата е част от същността на марката, въпреки че през последните години се появява по-рядко на ревютата.

За следващия есенно-зимен сезон дизайнерът Ким Джоунс предлага практични облекла в убити тонове. Линиите на горните дрехи са плавни, а ръкавите - широки. Джоунс показа плетива, шалове, кожени якета с подплата и кожени панталони. Дрехи с голо рамо в есенно-зимната колекция напомняха за климатичните промени. Те бяха комбинирани с кожени поли и кожени ботуши. По думите на Ким Джоунс колекцията обединява британската контракултура на 80-те години и римския стил на Силвия Вентурини Фенди, която е дизайнер на мъжката линия и аксесоарите на марката. 

Вижте снимки от колекцията на Marras >>

Междувременно роденият в Сардиния дизайнер Антонио Марас показа не просто колекция, а цял нов свят. Този път той почете средновековната принцеса Елеонора Арборейска. Публиката видя ревю спектакъл с диалог между принцесата и нейния соколар, облечени съответно в бродирана шапчица и рокля с богат набор и пуловер с килт, комбиниран с туристически обувки.

Манекенките излизаха сред декор, представящ обвити в растения руини на обсерватория. Моделите включваха шапки, плетени шлемове и корсети, брони. Основният мотив в колекцията беше разбитото сърце, появяващо се върху чорапи, клинове, чанти. Според преданията Елеонора обединява Сардиния, а после умира от чума. В ревюто разказ на Марас Елеонора се разделя със своя любим соколар.