Fendi предложи хипнотизираща смесица от минималистичен футуризъм и почит към легендарния Карл Лагерфелд с наближаването на края на Седмицата на висшата мода в Париж, предават АФП и БТА.

В публиката бяха звезди като Зендая и Рийз Уидърспун, за да видят как творческият директор Ким Джоунс представи запомняща се футуристична колекция, която не само отдава почит на миналото, но и прегръща мисълта за бъдещето. "Мислех си за футуризма на Карл Лагерфелд", казва той за колекцията, в която се преплитат лекота, структура и емоция.

И все пак, избягвайки от екзотичните кожи и пера от епохата на Лагерфелд, които бързо излизат от мода, Джоунс се фокусира върху човешката форма - всяка дреха подчертава, а не засенчва притежателя си.

Ревюто бе открито с нов силует, наподобяващ кутия, с прецизни геометрични шарки. Роклите със строги, минималистични подгъви, бяха украсени с мъниста - изтънчена еволюция от миналото на марката. Подобни на пера ресни се появиха като нов вид кожа - вероятно, за да привлекат вниманието на по-етично настроените потребители на висшата мода. Майсторството на ателиетата на марката пролича във всяко изделие, демонстрирайки изящество в бродерията, шева и обработката на материите. Творенията, макар и да повтарят величието на висшата мода, бяха съвременни в изпълнението си. Джоунс спазва правилата на базираната в Рим модна къща, като същевременно смело навлиза в по-малко пищно и по-изтънчено бъдеще.

Вижте снимки от колекцията >>

В забързаната дигитална епоха екстравагантните покани за ревюта на модната индустрия обаче изглеждат предизвикателно анахронични, пише АП. Всеки сезон орди от куриери обикалят Париж, доставяйки на гостите в домовете им или в хотелските стаи артистични покани. В този ритуал има нотка на ирония, тъй като много от ревютата, които тези покани рекламират, са на екологична тематика.

Valentino намигна на Уили Уонка - с блестящ златен билет, а Fendi изпрати гигантска кутия с части за сглобяване на роза с марката на модната къща, с включени инструкции. Chanel пък представи очарователен билет за кино, на който просто бе изписано "BUTTON" - прелюдия към модния спектакъл, вдъхновен от копчетата, запазен за тяхната ВИП аудитория.